Hlavní obsah

Mlázovice na Jičínsku zasáhl příval kalného bahna

MLÁZOVICE/JIHLAVA

Mlázovice na Jičínsku zasáhla po noční bouři přívalová vlna bahna, která se do vesnice nahrnula z okolních polí. Kalná voda také vtrhla do sklepů několika rodinných domů. ČTK to řekla Dana Brádlová z mlázovického obecního úřadu.

Foto: Vratislav Konečný

Totem na Ztracence

Článek

"Dobrovolní hasiči ještě v noci bahno shrnovali radlicemi, nyní pokračujeme v úklidu, omývají se silnice a cesty. Výši ani přesný rozsah škod ještě nemáme stanovený," uvedla Brádlová.

Podle operačního důstojníka jičínských hasičů Ladislava Oborníka nebyl výjezd profesionálních záchranářů do Mlázovic nutný. "Dobrovolní hasiči si s likvidací přívalu bahna do centra obce poradili, navíc to nebylo nijak rozsáhlé," řekl.

Hasiči v Královéhradeckém kraji během noci také několikrát rozřezávali kmeny stromů, které spadly na silnice. V Nahořanech na Náchodsku pomáhali lidem, kterým vichr odnesl střechu z rodinného domu a v druhém případě z hospodářského stavení.

"Střechy jsme zajistili a provizorně opravili," řekl operační důstojník náchodských hasičů. Silný vítr srazil i pět stromů u Jaroměře. Tři výjezdy k padlým kmenům měli i hasiči na Hradecku.

Vysočinou se přehnala vichřice

Desítky stromů a větví strhla v noci bouře s lijákem na silnice v kraji Vysočina. Nejvíce jich hasiči rozřezali na Jihlavsku, kam se bouře přihnala od jihozápadu. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti přes 90 kilometrů v hodině. Silnice hasiči uklízeli až do rána, škody na budovách ale nezaznamenali. Od pondělního podvečera vyjely jednotky téměř čtyřicetkrát, řekl operační důstojník Pavel Krejčí.

Silná vichřice se pak podle meteorologů krajem přehnala přes Žďársko a Třebíčsko na severovýchod. Nejméně práce tak tentokrát měli záchranáři na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Na Jihlavsku napršelo téměř 29 litrů vody na metr čtvereční. Silný déšť nenapáchal žádné škody na úrodě, protože obiloviny jsou už sklizeny. Půda na polích je dlouhotrvajícím suchem ztvrdlá na kámen, a tak ji proudy vody nesplavily na silnice, ani do kanalizací.

"Běžně při bouřce spadne kolem deseti milimetrů vody, devětadvacet je hodně, ale při stávajícím suchu je to málo," řekla farmářka Věra Hrubá z České Jablonné na Havlíčkobrodsku. Objem srážek sleduje už 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám