Hlavní obsah

Pravidla pro roušky se ještě zpřísní. Povinné budou i v restauracích a kadeřnictvích

Novinky, ber, jas
Aktualizováno

Roušky budou od 1. září povinné nejen ve všech vnitřních prostorách i v hromadné dopravě – nosit je lidé budou muset ve všech obchodech, obchodních centrech, ale například i v kadeřnictvích či ve stravovacích zařízeních. Ochrana nosu a úst naopak nebude povinná ve fitness centrech nebo ve vnitřních bazénech či saunách. Detaily ke změnám v nošení roušek ve středu na tiskové konferenci sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Briefing ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a hlavní hygieničky Jarmily Rážové o povinném nošení roušek ve vnitřních prostorách Video: Novinky

 
Článek

„Nošení roušek je základní nástroj pro zamezení nemoci. Není to nic anomálního. Povinnost nošení roušek je pro nás jedním z klíčových preventivních opatření,“ sdělil na úvod ministr Vojtěch.

To, že budou roušky od září povinné ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě, oznámil ministr již v pondělí. Detaily však chyběly.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Ochrana úst bude podle ministra povinná ve všech prodejnách, obchodních centrech, ale i na poštách či na úřadech. „Povinné to bude i v kadeřnictvích a dalších podobných službách,“ uvedl Vojtěch.

Roušky budou muset lidé mít i ve stravovacích zařízeních. Tam si je ale budou moci sundat při konzumaci jídla nebo pití. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by měl zaměstnanec stravovacího zařízení vyzvat člověka bez roušky při příchodu do podniku k jejímu nasazení. Pokud to však neudělá, nese za to odpovědnost jak restaurace, tak i host bez roušky. Kontrolovat to pak budou hygienické stanice.

Opatření se bude vztahovat i na všechny vnitřní akce, kde se potkává hodně lidí na jednom místě. Roušky budou povinné také ve všech zdravotnických zařízeních.

Výjimku má fitness nebo bazén

Budou ale některé výjimky. „Ty se týkají dětí do věku dvou let a lidí s poruchou intelektu. Týká se to také sportovců ve vnitřních prostorách,” uvedl ministr.

Roušky tak nebudou nutné v bazénech, ve fitness centrech nebo v saunách.

Nařízení o rouškách je iracionální, není na tom nic zdravého, tvrdí přední pneumoložka

Domácí

Ochranu úst nemusí mít ani soudci a účastníci soudních řízení. Povinné budou naopak na svatbách či pohřbech, které se budou konat ve vnitřních prostorech. V říjnu se budou nosit také ve volebních místnostech.

Roušky ve školách 

Na roušky se musí připravit od září i žáci a studenti. Ochranu dýchacích cest budou muset nosit v okamžiku, kdy se budou ve škole pohybovat mimo třídu.

V posledních dnech v Česku přibývá kolem dvou až tří set nových případů nákazy koronavirem denně. Aktuálně se s infekcí potýká necelých pět tisíc osob.

Kromě dvou okresů je však podle hygieniků situace v ČR dobrá a opětovné povinné nošení roušek má především preventivní charakter. Zdaleka ne všichni odborníci jsou ovšem z opětovného nošení roušek nadšeni.

Anketa

Souhlasíte se zpřísněním pravidel povinných roušek?
Ano
21,4 %
Ne
78,6 %
Celkem hlasovalo 16831 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V září se v rouškách potit nebudeme

Nepřekvapivě bouřlivé internetové reakce na sociálních sítích vyvolalo pondělní oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o návratu roušek na...

Výběr článků

Načítám