Hlavní obsah

Mimořádná schůze k Čapímu hnízdu má být příští středu

• Aktualizováno

Mimořádná schůze Sněmovny ke kauze Čapího hnízda by se měla uskutečnit ve středu 23. března. O její svolání požádaly TOP 09 a ODS kvůli nejasnostem ohledně udělení dotace k výstavbě farmy. Tu nyní vlastní společnost spadající do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní farma Čapí hnízdo

Článek

Pravicová opozice Babiše podezřívá z nedovoleného čerpání dotací, což ministr odmítá a tvrdí, že celá kauza je dílem jeho nepřátel, kteří se jej pokoušejí vystrnadit z politiky. [celá zpráva]

Babiš argumentuje tím, že udělení dotace bylo opakovaně kontrolováno a nebylo nalezeno žádné zásadnější pochybení.

Vysvětlení od vicepremiéra však nechce jen opozice, ale i někteří poslanci ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí zopakoval, že počká na výsledky vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). "Já myslím, že politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele nebo státní zástupce, neměli by nahrazovat soudce," citovala premiérovo vyjádření ČTK.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila podle médií do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá firma dosáhla na evropské peníze, které by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám