Hlavní obsah

Matka samoživitelka dala dítě do babyboxu, s osvojením ale nesouhlasí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Velké překvapení zažili pracovníci Nemocnice Karviná-Ráj, když objevili v pondělí odpoledne v babyboxu zdravého kojence. Vedle něj totiž ležel i očkovací průkaz. Nebyl proto problém zjistit totožnost dítěte. Do vyhřívané schránky svou pětiměsíční holčičku uložila jeho matka, která už nevěděla kudy kam. Nyní karvinský magistrát řeší, co bude s dítětem dále.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

„Dnes jsme matku, která se stará ještě o další dvě děti jako samoživitelka, navštívili. Rodina nám není neznámá, již delší dobu s ní spolupracujeme. Matka se dostala do tíživé sociální situace. Má problémy finanční i vztahové. Prostě už nevěděla jak dál, proto zvolila babybox,“ sdělila v úterý Právu Renáta Chytrová, která je vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí na karvinském magistrátu.

Dodala, že nyní sociální odbor vyčkává, jak se rozhodne rodina matky. „Mají se nám ve středu ozvat, zda si holčičku vezmou do své péče do té doby, než se dá matka do pořádku a urovná si své záležitosti,“ líčila Chytrová.

Upozornila na to, že pokud se  nejbližší příbuzní matky odmítnou  o dítě postarat, tak pak připadá v úvahu pěstounská péče na přechodnou dobu. „S osvojením dítěte totiž matka nesouhlasí. Chce s ním být pořád v kontaktu,“ upřesnila Chytrová.

V České republice je 60 babyboxů. Ten první byl otevřen v roce 2005 v pražském GynCentru v Hloubětíně. Zatím vyhřívané bedýnky zachránily 105 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám