Hlavní obsah

Česko modernizuje další tanky pro Ukrajinu, posílá je Maroko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maroko, které má ve skladech přes sto tanků T-72, jich dvacet poslalo na Ukrajinu, uvedl v pondělí list The Guardian s odvoláním na ukrajinskou armádu. Stroje mají být modernizovány v České republice. Maroko se tak stalo první africkou zemí, která dodala zbraně do konfliktu na Ukrajině.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Tank T-72 po totální modernizaci.

Článek

„Před týdnem Maroko poslalo dvacet T-72B na Ukrajinu. Modernizují se v České republice,“ uvedla ukrajinská armáda.

Podle alžírského časopisu Menadefence dvacítku tanků modernizuje česká firma Excalibur ve Šternberku. Tanky z Afriky se objevily na záběrech z návštěvy českého premiéra Petra Fialy v podniku, kde byl 9. ledna. Jsou tam vidět T-72 v marocké pískové kamufláži.

Maroko si na přelomu tisíciletí opatřilo z Běloruska 136 strojů T-72B a dvanáct T-72BL, které aktuálně nepotřebuje. Ve výzbroji má i americké tanky M1A1/2 Abrams a 150 čínsko-pákistánských tanků VZ-1A.

Spojené státy se snažily přesvědčit Maroko, aby dodalo tanky T-72 na Ukrajinu, protože v Evropě už žádné další nejsou k dispozici. Loni se v druhé půlce prosince se objevily zprávy, že Maroko dodá náhradní díly pro tanky T-72 a že na Ukrajinu je dodávalo už dříve. Už v roce 2014 Kyjev poprvé požádal Maroko o dodávky náhradních dílů na tanky T-72.

Maroko přesvědčil k dodávkám Washington, uvedl v prosinci server Africa Intelligence: „V nejvyšším utajení se mu podařilo přesvědčit Rabat, aby dodal Kyjevu náhradní díly pro tanky T-72.“

Nyní se ukazuje, že nejde jen o dodávky náhradních dílů, ale také samotných tanků.

V Česku už se modernizovaly tanky T-72 pro Ukrajinu, které pocházely jak z vlastních zásob, tak z dalších zemí.

Američané přesvědčili Maroko, aby Ukrajině dodalo díly pro tanky T-72

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám