Hlavní obsah

Maláčová nastínila řešení penzí: Minimální důchod a nadstavba podle odvodů

Lidé, kteří mají odpracované dostatečné penzum let, by mohli mít nárok na minimální důchod, který by se vyplácel ze státního rozpočtu a jeho výše by byla společná pro všechny. Nároková složka by se odvíjela od výše sociálních odvodů, jimiž každý přispěl do penzijního systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Takovouto vizi úpravy důchodového systému nastínila v rozhovoru pro Lidové noviny ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Je nabíledni, že by se například – a už dnes to tak částečně je, nicméně náhodně – mohla ta základní složka financovat z daní napřímo a ta zásluhová z odvodů,” uvedla ministryně směr úvah na změny systému penzí.

Maláčová připustila, že specificky by se patrně musela řešit problematika živnostníků, kteří si ve srovnání se zaměstnanci platí vesměs odvody minimální.

„Je potřeba si upřímně říci, že téměř 400 tisíc živnostníků má příjem do 20 tisíc korun měsíčně. Pokud budou mít minimální odvody, budou ve stáří pravděpodobně čelit chudobě,” uvedla v rozhovoru ministryně, která připravované kroky nechce kvůli profanaci termínu nazývat důchodovou reformou, ale užívá termín důchodová adaptace.

Chtěla by se zaměřit i na odstranění nespravedlností stávajícího penzijního systému, který negativně dopadá například na osoby pečující o své blízké.

Český důchodový systém momentálně stojí na dvou systémech příspěvků, první tvoří povinné odvody, druhý je založen na dobrovolnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám