Hlavní obsah

Maďar: Roušky mají působit preventivně, teď je pozdě

Novinky, Jan Menšík

Zhoršení epidemiologické situace se v Česku podle někdejšího šéfa ministerské odborné skupiny pro řízené rozvolňování opatření a epidemiologa Rastislava Maďara dalo zabránit. Stačilo k tomu prý včas zasáhnout a zpřísnit pravidla pro nošení roušek, jak navrhoval. Nošení roušek by podle něj mělo být preventivní, ne k tomu přistupovat až po zhoršení situace.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar.

Článek

„Roušky jako preventivní opatření primárně nemají vycházet ze semaforu, ale mají se racionálně využít k tomu, aby na semaforu nedošlo ke zhoršení barvy a následkem toho k zásahům do života společnosti, které být možná nemusely. Teď to bude pravděpodobně ještě horší,“ napsal Novinkám Maďar s tím, že současným rekordním počtům nových případů šlo včas zabránit.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Zjednodušeně řečeno, roušky, které nemají na ekonomiku negativní dopad, by měly být využívány ještě preventivně, aby nedošlo ke zhoršení epidemiologické situace, tak jak se tomu nyní stalo. Než se nyní projeví toto opatření, bude to trvat.

Maďar: Zatím se neprojevil začátek školního roku, bude hůř

Situace se podle Maďara bude nyní i přes toto opatření nadále zhoršovat. „Virová nálož a frekvence komunitního přenosu v populaci jsou mnohem větší, než se mělo začátkem školního roku dopustit, a to nás ta nejhorší sezona respiračních nákaz stále jen čeká. Zatím se plně neprojevil ani samotný efekt školní docházky,“ doplnil.

Maďar těmito slovy reagoval  na středeční prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že kvůli vysokým počtům nových přírůstků bude od čtvrtka povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorech budov po celém Česku.

Hamáček: Vojtěch by měl vysvětlit, jak to bylo s rouškami. Maďara si cením

Domácí

Za zpřísnění pravidel pro nošení roušek bojoval Maďar v druhé polovině srpna, avšak neúspěšně. Po informačních zmatcích kolem změn v nošení roušek na různých místech a následném prohlášení premiéra Andreje Babiše Maďar na ministerstvu na vlastní žádost skončil.

Na dotaz, zda cítí určité zadostiučinění, že se ministerstvo zdravotnictví několik týdnů po jeho odchodu fakticky vrací k jím navrhovaným změnám, odpověděl: „Ano. V té době to zřejmě nemuselo být až tak plošné, jak to bude možná teď.“

V Česku v posledních dnech přibývají denně stovky nakažených, v úterý hygienici odhalili rekordních 1164 pozitivních případů. Narůstají ale i počty pacientů, kteří mají těžší průběh onemocnění a potřebují nemocniční péči.

V návaznosti na to pak některé zahraniční země zařazují Českou republiku na seznamy rizikových zemí a chystají vůči Čechům restriktivní opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci a rekordním nárůstům nových případů bude od čtvrtka platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách...

Česko čeká těžký podzim, oznámil Babiš

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Českou republiku těžký podzim. Premiér to uvedl v reakci na rostoucí počty potvrzených případů nákazy koronavirem....

Výběr článků

Načítám