Hlavní obsah

Ludvík: Virus na vás skočí, bez očkování jste mezi těmi s těžkým průběhem

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka (ČSSD) se lidé mají připravit na to, že se nakazí nakažlivější variantou koronaviru delta. Lidé, kteří nebudou očkovaní, podle něj budou patřit do skupiny těžkých případů. Řekl to v nedělní debatě na CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík

Článek

„Delta se nikomu nevyhne, i když se zavřete doma do skafandru. Každý by si měl uvědomit, že na něj virus skočí,” řekl v diskusi Ludvík.

Vláda chystá brutální kampaň na podporu očkování

Domácí

Podle něj pak očkování bude rozhodovat o tom, jak závažný průběh nakažení budou mít. „Pak (po nákaze) už se lidé dělí jen na ty očkované, a ty, kteří nejsou. Pokud nejsou, jsou v křivce lidí s těžkým průběhem,” míní ředitel nemocnice, kde z hospitalizovaných 63 covidových pacientů je v těžkém stavu aktuálně deset. „Zhruba 70 až 80 procent jsou nenaočkovaní. U těch zbývajících očkovaných se ukazuje, že se jim nevytvořily protilátky,” dodal.

Na vhodnosti očkování se shodli i další diskutující, končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a expert Pirátů na zdravotnictví Ondřej Dostál.

Vojtěch: Nejlepší ochranou je kombinace prodělání a očkování

Vojtěch například uvedl, že nejlepší cesta, jak se vyhnout nákaze a nejlépe se chránit, je nemoc prodělat a následně se nechat naočkovat. „Každý, kdo prodělal nemoc, nechť se naočkuje. Podle všech studií je tato ochrana nejlepší a pro takové lidi epidemie prakticky skončila,” uvedl ministr.

To potvrdil i Ludvík. „Pak se můžete viru vysmívat,” dodal.

V této souvislosti Vojtěch také řekl, že samotná imunita pro prodělání onemocnění není dostatečná, tudíž není v současné situaci, kdy virová nálož v populaci opět roste, na stole možnost uznávání protilátek k prokázání bezinfekčnosti.

„Debata aktuálně není na místě. Imunita po očkování je trvalejšího charakteru. Nemůžeme si teď dovolit riskovat, nemůžeme udělat nějaké takové opatření, kterého budeme za pár měsíců litovat,” odmítl otevření diskuse končící ministr.

Srovnání: Pacientů s covidem je v nemocnicích proti loňsku jen čtvrtina

Koronavirus

Ve snaze navýšit celkovou proočkovanost populace a omezit tak další šíření nákazy ve společnosti vláda v týdnu chystá spuštění nové kampaně na podporu očkování. Dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) ji označil za „brutální”. Podle Vojtěcha nejde o novou kampaň, ale pouze o pokračování té stávající. Změnou bude ale to, že resort veřejnosti ukáže obrázky a záběry z jednotek intenzivní péče (JIP), kde leží z větší části právě neočkovaní pacienti.

Reklama

Související témata:

Související články

Očkovaných v nemocnicích přibývá

V úterý bylo do nemocnic přijato 242 lidí s covidem-19, podruhé za poslední týden převažovali očkovaní nad neočkovanými. Podle imunologa Václava Hořejšího to...

Výběr článků

Načítám