Hlavní obsah

Lidovci a US odmítli Rychetského, vše směřuje k přímé volbě

– PRAHA

Sociální demokraté v úterý opět nenašli kandidáta na Hrad, který by byl přijatelný pro všechny strany vládní koalice. Křeslu prezidenta se nejvíce ze zvažovaných kandidátů přiblížil místopředseda vlády Pavel Rychetský (ČSSD), když získal největší podporu poslaneckého klubu. Jeho šance ale zhatili koaliční partneři, když ho označili za nepřijatelného.

Foto: Anna Burdová

V úterý 7. 12. 2010 byl zahájen odvoz sněhu z ulic města Roudnice nad Labem. Odklízení sněhu by mělo pokračovat ještě ve středu 8. 12. 2010.

Článek

 "V případě, že se Rychetský stává oficiálním kandidátem ČSSD, naše vyjednávání se vrací do bodu nula," řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Rychetský se bez podpory KDU-ČSL a US-DEU o nejvyšší post ucházet nechce, o jeho osobě se však ještě bude jednat.

Blíže je po dnešku k přímé volbě. Podle Rychetského se situace vyjasní ve čtvrtek. Jestliže se nepodaří najít vládní koalici kandidáta, který by byl přijatelný pro celou koalici a nezávislé senátory, bude i podle něj nejlepší směřovat síly na přímou volbu. Ta by se podle něj měla uskutečnit na podzim. Stejného mínění jsou i lídři KDU-ČSL a US-DEU, podobně smýšlí i premiér Vladimír Špidla pro případ, že se mu nepodaří přesvědčit o kvalitách Rychetského kolegy z koaličních stran.

Než znovu riskovat krach prezidentské volby v parlamentu, je lepší začít jednat o přímém hlasování i podle předsedy lidovců Cyrila Svobody.

Illnerová i Wilhelm to vzdali

Ještě v průběhu dne vicepremiérovu případnému úspěchu významně nahrálo to, že z boje o Hrad dobrovolně odstoupili dva z jeho konkurentů - šéfka Akademie věd ČR Helena Illnerová a rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm. Prezidentskými nominacemi může ale ještě zamíchat poslední ze zvažovaných kandidátů - onkolog Pavel Klener, jenž podle neoficiálních výsledků skončil v hlasování sociálnědemokratických poslanců na druhém místě. On sám se ale zatím ke své případné kandidatuře nevyjádřil.

Podle politologů přitom nebyly Rychetského šance na zvolení zrovna zanedbatelné. Jeho případný úspěch však mohl záviset mimo jiné na tom, zda by byl skutečně kandidátem celé sociální demokracie, a nikoli pouze určité její frakce.

ČSSD chce jednat s komunisty

Sociální demokraté nevylučují, že budou pro Rychetského hledat podporu i mezi komunisty. Vzhledem k tomu, že vicepremiér je levicově orientovaný, lze předpokládat, že nebude KSČM příliš vzdálený. Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) řekl, že Rychetský by byl "možná akceptovatelný". Postoj KSČM bude podle něj jasnější po čtvrtečním jednání lídrů všech parlamentních stran. V pátek bude o celé situaci jednat vedení KSČM.

S poměrně konkrétním termínem případné přímé volby prezidenta vystoupili dnes občanští demokraté. Předpokládají, že pokud by byla mezi parlamentními stranami politická vůle, přímá volba prezidenta by se mohla konat v polovině června, souběžně s referendem o vstupu země do EU. Předseda vlády si ale myslí, že tento termín není reálný.

Reklama

Související články

ČR bude zřejmě týdny bez prezidenta

Česká republika bude zřejmě týdny bez svého prezidenta. Termín třetí volby Parlamentem je v nedohlednu a Václavu Havlovi končí mandát za týden, 2. února. Třetí...

Zeman do třetí volby nepůjde

Expremiér Miloš Zeman v neděli po návratu na svou chalupu na Vysočině odmítl jakékoli úvahy o své nominaci a kandidatuře do třetí volby prezidenta.

Bojovat o Hrad může i Sokol nebo Wilhelm

Exministr školství v Tošovského vládě Jan Sokol, rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm či senátor Josef Jařab - jeden z nich by mohl být příštím prezidentem....

Senátorské snažení

Povedlo se vůbec někomu něco v těch dvou nepovedených volbách prezidenta? Inu povedlo, třeba Senátu.

Ve hře o Hrad onkolog Klener

Do nejužšího výběru koaličního vyjednávání o kandidátovi na prezidenta se v pátek podle kuloárních informací dostal vedle rektora Karlovy Univerzity Ivana...

Aleš Brichta navrhuje na Hrad Karla Gotta

Metalový zpěvák Aleš Brichta, dlouholetý člen Arakainu, nyní vedoucí vlastního souboru Grizzly, stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident, ke které...

Výběr článků

Načítám