Hlavní obsah

Libeňský most se zbourá, schválili pražští radní

– Praha • Aktualizováno

Pražští radní v úterý podpořili návrh náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) na zbourání Libeňského mostu. Na jeho místě by měl vzniknout nový most. Bourání musí ještě posvětit zastupitelé.

Libeňský most z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Pro zbourání se vyslovilo sedm z jedenácti radních za ANO a ČSSD. Proti byli zástupci trojkoalice tvořené lidovci, Stranou zelených a STAN.

Libeňský most je dlouhodobě ve špatném technickém stavu, nedávno se musel na několik týdnů zavřít. Následně se na něj mohla doprava vrátit.

Most z roku 1928, který navrhl architekt Pavel Janák, se od svého vzniku nedočkal zásadnější rekonstrukce.

Foto: Novinky

Uzavřený Libeňský most

Bourání mostu má i řadu odpůrců, kteří poukazují na jeho architektonické kvality i na skutečnost, že po opravě by mohl sloužit dále. Stavbu nového a masivnějšího mostu považují za zbytečnou.

„Nejméně dva roky bez jakéhokoli mostu, to je zcela nepřijatelné. Zkusili jsme si to v zimě a myslím, že to všem lidem stačilo. Pan náměstek Dolínek s náhradním mostem zaspal. A zboření cenného mostu a jeho nahrazení mostem bez architektonické soutěže je barbarství,“ reagoval na rozhodnutí pražských radních starosta Prahy 7 a poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský.

Foto: Technická správa komunikací

Vizualizace možné podoby nového mostu

Zároveň však neuspěli s návrhem na to, aby byl most vyhlášen kulturní památkou. To ministerstvo kultury zamítlo.

Libeňský most je zanedbávaný dlouhodobě. Podívejte se na záběry kritických částí mostuVideo: Novinky

Wolf: Rekonstrukce zůstává ve hře

Už minulý týden Dolínek na městském výboru dopravy tvrdil, že z celého Libeňského soumostí je třeba zbořit čtyři konstrukce a postavit šest nových. Zdůvodnil to delší životností nové konstrukce oproti mostu po opravě. Obě varianty postupu jsou přitom možné, vyplynulo z loňské analýzy Kloknerova ústavu ČVUT.

Návrhu pražských radních zbourat Libeňský most a postavit jiný obloukový předcházelo podle radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) koaliční jednání Trojkoalice s ANO a ČSSD. „Ze strany pana náměstka Dolínka na něm zazněl příslib, že pokud zastupitelstvo zbourání nepřijme, bude se postupovat cestou rekonstrukce,“ uvedl v úterý Wolf na otázku Práva.

Wolf se neobává, že by kauza vyvolala na magistrátu novou koaliční krizi, přestože zastupitelstvo už před víc než dvěma lety rozhodlo, že se Libeňský most má opravit. „Nevyplývá z toho hrozba rozpadu,“ poznamenal Wolf.

Ani radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) ve věci nevidí politický problém. „Diskuse probíhala věcně, je to spíše odborná záležitost,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám