Hlavní obsah

Kvůli protikuřácké normě posílá Praha 1 do ulic speciální pořádkové týmy

Novinky, luh

V souvislosti se zavedením takzvaného protikuřáckého zákona poslala Praha 1 do ulic „antikonfliktní týmy”. Ty mají za úkol zejména v nočních hodinách dohlížet na pořádek a informovat obyvatele a turisty o opatřeních souvisejících s novou normou.

Antikonfliktní týmy vyrazily do ulic Prahy 1Video: Novinky

 
Článek

Zákon, který vešel v platnost na přelomu května a června, zakazuje kouření cigaret ve vnitřních prostorách restaurací. Už při jeho projednávání se objevily kritické hlasy, že by mohl přinést problémy s lidmi, kteří budou chodit kouřit před podniky.

Antikonfliktní týmy by měly přispět k tomu, aby se tak — v místech, kde se nachází desítky barů a kde zároveň bydlí tisíce lidí — nedělo.

„Týmy se budou snažit předcházet konfliktům a upozorňovat zejména zahraniční turisty, kteří neviděli informační cedule, že se nacházejí v obytné zóně,“ uvedl radní Prahy 1 pro bezpečnost a prevenci kriminality Ivan Solil.

Tyto skupiny nemají žádné nadstandardní pravomoci, nicméně mohou v případě konfliktu kontaktovat policii a strážníky.

„Neříkej mi, co mám dělat”

Solil se s jedním takovým týmem sám vydal do ulic. „Za tu dobu, co tu s nimi chodíme, zabránily týmy několika konfliktům,” poznamenal s tím, že skupina také zachránila podroušeného muže, který se vrhal pod jedoucí auto.

Ne všem se domlouvání stejně oblečených mužů líbilo. „Co si o sobě myslíte? Jsi policajt? Nejsi, tak mi neříkej, co mám dělat,” reagoval jeden z nespokojenců.

Podle Solila si pořádkové týmy kritiku nezaslouží. „Členové antikonfliktních týmů jsou lidé, kteří ovládají několik světových jazyků, nejsou to lidové milice nebo primitivové, jak se o nich píše na některých sociálních sítích,” poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám