Hlavní obsah

KSČM otevírá Klausovi cestu na Pražský hrad

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení KSČM i její vyjednávací tým nemají obavy, že ztratí své voliče, pokud se díky nim na Hrad dostane Václav Klaus. Dávají mu přednost, protože větší výhrady mají vůči vládnímu kandidátovi, exministru školství Janu Sokolovi. Komunistům jde o zvolení hlavy státu ve třetí volbě, neboť je to podle nich pro dobro občanů.

Foto: lyžování.cz

Fajtův kopec Velké Meziříčí

Článek

"Naši voliči a sympatizanti už mají odvahu použít i jméno našeho velkého politického soupeře Václava Klause," řekl v úterý na dotaz Práva předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Podle svých slov nemá ve zvyku používat termíny větší či menší zlo, ale pokud setrvá vládní koalice na nominaci Sokola, tak "Klaus je ten lepší".

Na adresu zvažovaného kandidáta vládní koalice uvedl, že má "jiné" vidění světa: "Bohužel, v nekalých praktikách připomíná Václava Havla." Komunistům nejvíc vadí, že se Sokol v minulosti vstřícně stavěl k požadavkům odsunutých Němců a Rakušanů. Sokol označil odsun sudetských občanů za hanebnost a byl signatářem výzvy Smíření 95, která volala po jednání se sudetoněmeckou politickou reprezentací na vládní úrovni. Také se vyslovoval pro školné na vysokých školách, což komunisté rovněž nemohou překousnout.

I komunistický místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip potvrdil, že jejich voliči velmi citlivě vnímají rozdíly mezi oběma prezidentskými "pravicovými kandidáty" a že čestný předseda ODS se jim jeví "méně nebezpečný". Shodně oba představitelé KSČM potvrdili, že jsou vyzývání některými soc. demokraty k navržení vlastního kandidáta, aby rozmělnili Klausovu podporu. "Musíme být ale realističtí, že nemáme tolik hlasů, i kdyby soc. dem. něco přihodili," sdělil Grebeníček.

Jak se však skutečně komunisté zachovají 28. února na Pražském hradě, se rozhodne v předvečer volby na společném jednání výkonného výboru strany s poslaneckým klubem, který ještě nezaujal žádné stanovisko. Předtím ještě očekávají, že se v klubech oba kandidáti představí. Zatím je ve hře varianta, že by komunisté snížili kvórum, tedy že by se nezúčastnili hlasování a otevřeli tak cestu Klausovi na prezidentské křeslo.

Prezident z nouze

Pokud by se nepodařilo vládní koalici postavit jiného kandidáta než Sokola, vidí místopředseda KSČM Jiří Dolejš volbu Klause jako "nouzovou". Je si podle svých slov vědom, že čestný předseda ODS je vnímán občany jako symbol ekonomické transformace devadesátých let.

Dolejš dává však i šanci Sokolovi: "Měl by srozumitelně obhájit své postoje nejen k otázce sudetských Němců, ale i vysokých škol. Jestli je v jeho uvažování racionální jádro, tak to musí umět lidem vysvětlit. Často je tato tematika zkreslována," řekl včera na dotaz Práva.

Pro člena vyjednávacího týmu KSČM, senátora Jaroslavu Doubravu, není ani jeden z kandidátů přijatelný. "Nemůžeme si ale dovolit nikoho nezvolit," sdělil Právu s tím, že občané to pochopí, neboť jejich politická kultura byla vždycky vysoká. "Nechci se obávat toho, aby na Hradě byl člověk, který bude pokračovat v dalších vstřícných krocích vůči sudetským Němcům. Sokol u mne tuto záruku nedává a měl bych vážné problémy pro něj ruku zvednout," prohlásil.

Přednost vrabci před holubem

Je to neřešitelné dilema, soudí místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. "Zvolit nebo nezvolit prezidenta a být kritizováni za to, že země bude delší dobu bez hlavy státu, to už nejde," řekl Právu. I podle něj členové strany vědí, že do této zapeklité situace, kdy nebyl zvolen ve druhé volbě levicově orientovaný Miloš Zeman, není vina komunistických zákonodárců, ale ČSSD.

"Jak dlouho ještě máme být rukojmím vnitřních zmatků v soc. demokracii a prodlužovat agónii do nekonečna?" ptají se prý Ransdorfa občané. Místopředseda KSČM soudí, že v ČSSD vítězí osobní zájmy nad zájmy strany, levice, ale i státu. "Mysleli na vrabce v hrsti a přehlédli šanci mít holuba na střeše," okomentoval nezvolení Zemana. Taková situace, jak poznamenal, se už nebude opakovat. "Budu se těžko rozhodovat," řekl Ransdorf.

Kováčik: nic jsme nerozhodli

Pouze šéf poslanecké frakce Pavel Kováčik odmítl jakkoli komentovat příklonnost komunistů ke kandidátovi ODS. "Kdo hovoří o podpoře Klause? Nám jde o to, aby se zvolil prezident. Tečka," prohlásil. Zároveň ale dodal, že jde o příliš vážnou záležitost, než aby se upřednostňovaly stranické zájmy. "Dávám přednost zájmům občanů a státu před stranickými. Stále slyším, zvolte prezidenta, ať už tady nepokračuje Havlovo období," dodal.

Reklama

Související články

Komunisté možná dají hlas Klausovi

Prioritou KSČM je zvolit ve třetí volbě prezidenta, a proto dává ještě poslední příležitost vládní koalici přijít s vhodným kandidátem, i když v úspěch...

Výběr článků

Načítám