Hlavní obsah

Koronavirus je čínská biologická zbraň, kázal arcibiskup Duka

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil koronavirus za čínskou biologickou zbraň. Prohlásil to při svém kázání v katedrále svatého Víta počátkem února, v úterý na to upozornila televize CNN Prima News.

Foto: Milan Malíček, Právo

Arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka

Článek

Duka ve svém projevu dodal, že původ koronaviru znají všichni vojenští specialisté, ale nechtějí, nebo nemohou to říci. Proti výroku se ohradil například imunolog Václav Hořejší. Podle pražského arcibiskupství je Dukův výrok vytržený z kontextu.

„Teď, v této situaci, je nejhorší čínský virus, únik biologické zbraně. O tom jsou přesvědčeni všichni vojenští specialisté po celém světě, kteří se to buď bojí říci, nebo to nesmí říci. (...) Pro křesťany je to ale stejná situace jako předtím. Musíme překročit hranici smrti. Stejně jako po narození, kdy jsme skončili v náruči matky, tak skončíme v náruči boží,” prohlásil Duka během projevu.

Cílem je dezinformovat katolickou veřejnost, řekl Duka k vyjádření papeže o homosexuálech

Domácí

Proti tomu se následně ohradil imunolog Václav Hořejší. „To, co jsem slyšel, je naprosto skandální. Pan kardinál se stává šiřitelem falešných zpráv. Jsem také katolík a stydím se a je mi trapně, že naše církev má v čele takového člověka,” řekl CNN Prima News.

Lidé, kteří považují koronavirus za uměle vytvořený, tak podle něj mluví jen z politického nebo ideologického důvodu.

Vědci se domnívají, že virus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19 se na lidi přenesl od netopýrů nebo jiných zvířat. Nejspíše se to podle nich stalo na jihozápadě Číny. Vládnoucí čínská komunistická strana tvrdí, že virus pochází ze zahraničí. To však vědci odmítají.

Až letos v lednu přijel do Číny tým Světové zdravotnické organizace, aby pátral po původu onemocnění covid-19 a snažil se zjistit, jak se koronavirus přenesl na člověka. Ve své zprávě pak uvedl, že se dopodrobna nezabýval otázkou, zda koronavirus nemohl uniknout z laboratoře, což je podle něj velmi nepravděpodobné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám