Hlavní obsah

Kolik vlastně zaplatil stát Promopru? Údaje se liší

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Ministr obrany a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) v pondělním rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že podle jeho informací inkasovala firma Promopro za své služby pro stát v rámci našeho předsednictví EU celkem 474 miliónů korun. To je však v rozporu s údaji Finančního a analytického útvaru ministerstva financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra

Článek

Podle nich totiž zaplatil Úřad vlády Promopru celkem 525 miliónů korun, o 51 miliónů víc než tvrdí Vondra. Zbytek do celkem fakturované sumy 766 miliónů se řešil zápočty a dobropisy, protože některé faktury Vondrovi podřízení Promopru nakonec neuznali.

„Tady někdo mluví o 766 miliónech a já nevím, kdo kde si to vycucal z prstu...  Co jsem slyšel, to číslo je asi 474 miliónů,“ řekl Vondra v diskuzním pořadu Radiožurnálu.

Vondra Právo současně napadl, že podle něj přineslo „nepravdivé a zavádějící informace, které nejsou postaveny na reálných skutečnostech“. „Deník Právo přinesl informaci, že bylo firmě Promopro vyplaceno 766 miliónů a nyní se ukazuje, že jí bylo vyplaceno maximálně 474 miliónů,“ uvedl Vondra. To si ovšem Vondra vycucal z prstu. Právo totiž nikdy nic takového nenapsalo.

V článku z 27. ledna, který celou kauzu otevřel, napsalo: „I když původní částka za pronájem audio-vizuální techniky neměla překročit 85 miliónů korun, vyfakturovala firma Promopro Úřadu vlády nakonec 766 miliónů Kč“. A pokračovalo: „Úřad z toho zaplatil na účet Promopra celkem 525 miliónů korun...“. Vycházelo z toho, že právě tato částka je uvedena v úvodu trestního oznámení podaného Finančním a analytickým útvarem ministerstva financí. [celá zpráva]

Vondra a Úřad vlády sice operují s cifrou 474 miliónů, ale ta nemusí být konečná. Je totiž výsledkem dosud neuzavřené kontroly prováděné Odborem kontroly ministerstva financí, přičemž Finanční a analytický útvar ministerstva financí přišel na základě údajů z banky k částce 525 miliónů korun.

Vysvětlení rozdílu mezi oběma údaji je třeba hledat buď v tom, že Úřad vlády nebyl zatím schopen dohledat platby Promopru za 51 miliónů korun, nebo v tom, že finanční analytici nedokázali správně sečíst bankovní inkasa Promopra a do trestního oznámení vepsali chybný údaj. Ke zmatku v číslech přispěl i spolumajitel Promopra Jaroslav Veselý, který tvrdí, že jeho firma vyfakturovala (některá média uvádí inkasovala) státu 496 miliónů korun.

Záhada 150 miliónů

Ani dnes se Vondra vůbec nezabýval otázkou, kde skončilo téměř 150 miliónů korun poté, co Promopro přesunulo velkou část plnění obří zakázky na jinou firmu. Přes 378 miliónů totiž přímo zaplatilo společnosti NWDC, která zakázku fakticky zajišťovala.

Zhruba 147 miliónů si Promopro ponechalo.

Vlastníci Promopra, manželé Veselí, si z této částky přímo pro sebe převedli skoro 45 miliónů korun, z toho údajně přes tři čtvrtě miliónu přes bankomaty. Zhruba sto miliónů potom nechali více než rok ležet na účtech své firmy.

Především právě tato skutečnost, spolu s vysokými výběry z bankomatů, mohla jejich banku přimět k tomu, že se podle zákona obrátila s podnětem na Finančně analytický útvar MF.

Vondra dnes poprvé připustil, že rámcovou smlouvu s Promoprem předkládal jeho podřízený Radomír Karlík, šéf odboru logistiky a organizace spadajícího pod Vondrovu náměstkyni Janu Hendrichovou. I nadále ale trvá na tom, že se smlouvou s Promoprem tehdy „nebyl seznámen“. „Mí lidé mi neřekli v tomto smyslu vůbec nic,“ tvrdil Vondra.

I když odmítl odpovědnost, alespoň připustil, že na zakázce pro Promopro nějací jeho lidé pracovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek požaduje po Vondrovi omluvu

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po obhajobě Alexandra Vondry (ODS) k podivným smlouvám kolem předsednictví EU zopakoval, že celá věc se začala...

Novák: Respektoval jsem osobní žádost Vondry

Bývalý vedoucí Úřadu vlády ČR Jan Novák v souvislosti s kauzou podezřelé zakázky pro firmu Promopro za tři čtvrtě miliardy korun z doby českého předsednictví...

Výběr článků

Načítám