Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon o protikomunistickém odboji, dilema mu zůstalo

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal, byť s připomínkami, zákon o protikomunistickém odboji. Předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové sdělil své pochybnosti o smyslu zákona i o motivaci jeho předkladatelů. Podle něj však univerzální náhled na věc zřejmě neexistuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Zákon, i když o něm nejsem zcela přesvědčen, jsem podepsal, protože je to téma, s kterým se naše společnost dlouhodobě ne příliš úspěšně potýká, a já nechci přispívat k další polarizaci naší společenské debaty,“ napsal Němcové Klaus.

„Nevěřím zcela bezelstné upřímnosti předkladatelů tohoto zákona, nevěřím hloubce přesvědčení těch, kteří ho schvalovali, ač někteří z nich ještě před několika týdny vůči němu byli značně kritičtí, nevěřím pokusu zákonem popisovat dějiny a s odstupem 22 let od pádu komunismu tímto alibistickým způsobem ‚vyřešit‘ naši minulost,“ píše dále Klaus a své pochybnosti rozvádí i nadále.

Podle něj ani všichni aktivní bojovníci proti režimu, kteří jej „autenticky narušovali a ohrožovali“, nebudou chtít být za svou činnost odměněni. Naproti tomu vyzdvihl i riziko, že o uznání mohou usilovat lidé, kteří komunismu ve skutečnosti vůbec neublížili. Stranou však ponechal legislativní nedostatky a nejasnosti zákona i věcné chyby.

"Rašín legionářům peníze dát nechtěl"

V závěru Klaus zavzpomínal na svou éru v roli správce státní kasy, kdy mu prý byl velkým vzorem první československý ministr financí Alois Rašín a poukázal na paradox, kterým Rašín argumentoval proti požadavkům legionářů na odškodnění.

„Když v roce 1922 požadovali legionáři odškodnění za to, že se postavili proti Rakousku, Alois Rašín poukázal na fakt, že on sám byl za vlastizradu odsouzen k trestu smrti, ale ‚právem‘, jak dodal. Připomněl, že se za službu vlasti neplatí. Zcela pronikavá byla i jeho další myšlenka: pokud je mezi vámi někdo, kdo byl vězněn a pronásledován neprávem, protože žádnou protistátní činnost nevykonával, toho odškodníme,“ citoval Klaus.

Klausovi z toho vyplynulo, že v historii se podobné problémy řešily různým způsobem a že žádný univerzální náhled na ně není, a prý být ani nemůže.

Prezident tak upozornil, že lidé pracující ve prospěch komunistického režimu jednali zcela v souladu s tehdejším právem. Klaus dlouhodobě zastává názor, že na rozkladu režimu měla významnější podíl „nespokojená většina“, než aktivní disidenti. Klaus za komunismu pracoval na prominentní pozici v Prognostickém ústavu.

Problém s Mašíny

Podle schválené normy by se měli účastníci protikomunistického odboje dočkat ocenění ve výši sto tisíc korun. Pakliže již nežijí, měli by jejich vdovci a vdovy obdržet polovinu. Řadě bývalých disidentů bude rovněž dorovnán důchod na obecný průměr, pokud dosud dostávali penze nižší.

Zákon počítá i s tím, že o tom, kdo byl, či nebyl účastníkem protikomunistického odboje, budou rozhodovat odborníci. Ti by měli také vyloučit žádosti o kompenzaci lidí, kteří se do odboje zapojili ze „zavrženíhodných pohnutek“.

Vyřešit by se tak měl i spor bratrů Mašínů, kteří se v padesátých letech prostříleli na západ, přičemž šli i přes mrtvoly civilistů. Klaus je k jejich honoraci zdrženlivý, zato Senát jejich ocenění každoročně navrhuje a premiér Petr Nečas (ODS) posílá na pohřeb Ctirada Mašína do USA ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) s nejvyšším možným vojenským oceněním. [celá zpráva]

Budou oceněni i bratři Mašínové?
Kolem ozbrojeného útěku mezi lety 1951 až 1953 bratrů Ctirada a Josefa Mašínových, hrdinů II. světové války, se vedou léta sáhodlouhé diskuze a spory. K útěku si opatřovali zbraně na útok na policejní stanici, při čemž zahynuli dva příslušníci SNB. Jeden byl podřezán svázaný do kozelce a omámen chloroformem. Právě tento případ budí největší kontroverze, jelikož podle názoru některých historiků se jedná o válečný zločin popravy bezbranného zajatce, jiní se odkazují na fakt, že při partyzánské válce se na mezinárodní úmluvy nehledí, což uznaly československé soudy i v případě protinacistického odboje. Jenže akt Mašínů se neodehrával za válečného stavu. Jednou obětí byl i civilista, který se bránil s pistolí v ruce. Při útěku do Berlína byli zastřeleni čtyři východoněmečtí policisté. Zda budou činy bratrů Mašínů a jejich spolubojovníků uznány za hrdinství, či jestli byly vedeny „zavrženíhodnou pohnutkou“, zůstává teď na posouzení odborníků z ABS a ÚSTR.
Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Reklama

Související články

Mašíni jsou opět navrhováni na řád

Jména šesti členů skupiny bratrů Mašínů by se letos opět mohla objevit na stole prezidenta Václava Klause mezi návrhy na udělení státního vyznamenání.

Sněmovna chce odměnit bojovníky proti komunismu

Sněmovna schválila zákon o protikomunistickém odboji. Účastníci dostanou peněžité ocenění, některým se zvýší důchody. Zákon nyní míří do Senátu, pokud jej...

Výběr článků

Načítám