Hlavní obsah

Ke Koněvovu pomníku doprovodili jeho vnučku členové KSČM

Právo, Jan Martinek
Praha

K pomníku maršála Koněva, který je nyní předmětem kontroverzí, přišla v den výročí jeho narození položit květiny jeho vnučka Jelena. Společně s ní přišel místopředseda KSČM Petr Šimůnek, bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová a ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka maršála Koněva Jelena Gelijevna položila květiny u jeho pomníku na Praze 6.

Článek

Ke Koněvovu pomníku dorazilo také několik desítek lidí, někteří měli vlajky bývalého Sovětského svazu. Přišli i čeští členové kontroverzního motorkářského gangu Noční vlci, kteří se u pomníku beze slova nechali vyfotografovat.

Jelena Koněvová Právu řekla, že socha jejího dědečka, která by měla být z dejvického náměstí Interbrigády odstraněna, je majetkem České republiky a ona nemůže její osud ovlivnit. „Je to nespravedlivé,“ uvedla k aktuálnímu dění okolo pomníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jelena Gelijevna u pomníku maršála Koněva.

Koněvův pomník se stává častým terčem vandalů, naposledy letos koncem srpna. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) poté nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Incident vyvolal napětí ve vztazích mezi Prahou a Moskvou.

Foto: Petr Horník, Právo

K pomníku vnučku maršála Koněva doprovodili i komunisté. Vpravo Marta Semelová.

Zastupitelé městské části v polovině září rozhodli, že sochu nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Pro Koněvovu sochu chtějí najít jiné důstojné místo, hovoří se například o vojenském hřbitovu na Olšanech nebo o chystaném památníku dvacátého století. Rusko proti přesunu Koněvovy sochy protestuje a ruská ambasáda uvedla, že by to považovala za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích.

Reklama

Související články

Rusko hrozí odvetou za stěhování sochy Koněva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek odsoudilo čtvrteční rozhodnutí Prahy 6 přestěhovat sochu sovětského maršála Ivana Koněva na jiné místo. Pohrozilo odvetou,...

Muž se připoutal k soše maršála Koněva

K soše maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 se v pondělí odpoledne připoutal aktivista nespokojený s plánem místní radnice sochu přemístit....

Výběr článků

Načítám