Hlavní obsah

Kdo bude vládnout v Praze? TOP 09 se sejde se sociálními demokraty

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig
Praha

Poté, co ve čtvrtek pražští zastupitelé za TOP 09 odvolali primátora Bohuslava Svobodu, se začne řešit, kdo bude po ODS vládnout v Praze. Zatím se nejčastěji hovoří o koalici TOP 09 s ČSSD. Jednání těchto dvou stran se uskuteční ještě ve čtvrtek večer.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Večer by se měli setkat šéfové zastupitelských klubů Jiří Vávra (TOP 09) a Miroslav Poche (ČSSD), kteří se budou bavit o budoucím vývoji ve vedení hlavního města. Koalici ale prý zatím domluvenou nemají, podotkl Vávra.

Diskutovat by měli o tom, v jakém formátu by se mohlo vyjednávání konat. Dohodu chce mít TOP 09 hotovu do jednoho až dvou týdnů, řekl Vávra. "Samozřejmě klíčové je programové prohlášení, to znamená to, co jsme schopni plnit, a samozřejmě vstřícnost koaličního partnera být nápomocen při řešení problémů Prahy. To je ten základní problém, proč jsme dospěli k vypovězení koaliční smlouvy (s ODS)," řekl Vávra. Nechtěl předjímat, jakou podobu by mohla budoucí spolupráce mít. Už dříve se mluvilo o tom, že by ČSSD podpořila menšinovou vládu TOP 09.

"Nechci v tuto chvíli vyloučit nic, byť si myslím, že varianta podpory dovládnutí TOP 09 do konce volebního období se mi více zamlouvá. Ale nechci tím uzavírat jakákoliv vrata. Je potřeba hledat řešení, které vydrží do konce volebního období," komentoval to zastupitel ČSSD Karel Březina. "My chceme jednat v řádu dnů," řekl.

Koalice na celostátní úrovni

Premiér Petr Nečas i odvolaný primátor Svoboda naznačili, že by jednání TOP 09 na pražské koalici mohlo předznamenat budoucí snahu TOP 09 vyšachovat ODS i na celostátní úrovni a uzavřít koalici s ČSSD. To ale obě strany odmítají.

„Pan exprimátor by neměl žít v bludu, měl by si uvědomit, že svět se netočí kolem něj,“ řekl Právu člen vedení soc. dem. a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Podle něj nebude stranické vedení určovat pražské organizaci strany, jak se má zachovat. „To by bylo v rozporu s běžnou praxí a mohl by to být nebezpečný precedens,“ míní Tejc. Dodal, že to ale neznamená, že by neměla s pražskou soc. dem. proběhnout debata. „Ale konečné rozhodnutí je na nich,“ prohlásil.

Podobně se vyjádřil i pražský zastupitel a senátor za ČSSD Jiří Dienstbier, který označil celostátní spolupráci ČSSD a TOP 09 za nesmysl. „Takovou spolupráci si vůbec neumím představit a dávat to do souvislosti s dnešní situací na magistrátu je nesmysl,“ řekl Právu.

Nečasovy obavy o vládní spolupráci TOP 09 s ČSSD odmítl jako liché i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," uvedl.

Sobotka: nejpohodlnější by bylo zůstat v opozici

„Vývoj v Praze ukazuje, že pravicové strany nejsou schopny nést dlouhodobě odpovědnost, a to ani ve vládě, ani na pražském magistrátu,“ ohodnotil situaci pro Právo šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Pokaždé to končí hádkami, dluhy a končí to řadou chybných rozhodnutí,“ míní.

Vedení strany bude v pátek jednat na stranickém grémiu se zástupci pražské organizace o dalším postupu. Sobotka nechtěl předjímat, jak by se měla pražská organizace zachovat. „Nechci předjímat debatu, jakou formu kooperace by měla soc. dem. zvolit, samozřejmě nejpohodlnější by bylo zůstat v opozici, protože komunální volby jsou za rok,“ uvedl a dodal: „Na druhou stranu je zde obrovské množství problémů a to ji nemůže nechávat úplně klidnou. Chci mluvit o všech možných variantách, osobně nevidím jako prioritu, aby soc. dem. vstupovala do pražské rady," dodal.

Sobotka rovněž odmítá souvislost mezi řešením rozpadu pražské koalice a celostátní politickou situací. „Nemáme signály ze strany TOP 09, že by chtěla vyjádřit nedůvěru Nečasově vládě. Kdybychom měli, budeme jednat, ale v žádném případě to nemůže mít souvislost s povolebními úvahami na celostátní úrovni, protože programy soc. dem. a TOP 09 jsou ve velké části protichůdné,“ prohlásil Sobotka.

Hašek: ČSSD by měla odolat pokušení

„Spojení TOP 09 a ČSSD na bázi koalice v Praze by nic rozumného nepřineslo,“ uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že jde čistě o jeho soukromý názor. „ČSSD by měla odolat pokušení,“ dodal Hašek, podle něhož by celostátní vedení nemělo do těchto jednání vstupovat.

V třiašedesátičlenném zastupitelstvu má TOP 09 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koaliční uskupení se ale zhruba rok po volbách rozpadlo a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

Reklama

Související články

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09,...

Výběr článků

Načítám