Hlavní obsah

Kancléř Mynář podá rozklad kvůli prověrce ve středu

Aktualizováno

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář podá rozklad proti zamítnutí své prověrky k Národnímu bezpečnostnímu úřadu ve středu, řekl v rozhovoru pro ČTK prezident Miloš Zeman. Z funkce kancléře ho neodvolá před vyčerpáním všech odvolacích možností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Pokud vím, bude ho podávat zítra (ve středu) předtím, než spolu se mnou odletí na zasedání prezidentů zemí visegrádské čtyřky,” řekl Zeman. „Vyčkám na jeho odvolání, protože na odvolání má právo každý občan České republiky a rozhodnu se podle toho, jak odvolání dopadne,” dodal.

Pokud NBÚ rozklad odmítne, může Mynář podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek. Podle médií by rozhodnutí soudu mohlo trvat poměrně dlouho, Mynář by tak ve své funkci mohl zůstat až do konce tohoto Zemanova volebního období.

Pro Mynáře se vždy místo najde

Na otázku, zda počká s případným odvoláním kancléře až na soudní rozhodnutí, prezident odpověděl, že „jestliže každý má nárok na odvolání, platí to i na kancléře, protože všichni si jsme rovni”.

Mynář se tedy podle všeho ztráty zaměstnání bát nemusí. Zeman navíc už dříve v rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásil, že na Hradě pro něj vždy důstojné místo najde. [celá zpráva]

Mynář o prověrku požádal již v roce 2013, prověřování ale začalo zhruba o rok později. Čekalo se, až žadatel dodá všechny potřebné dokumenty.

Reklama

Související články

Kancléř Mynář prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ (PT), kterou mu Národní...

Výběr článků

Načítám