Hlavní obsah

Kanada zatím zrušení víz pro Česko neplánuje

Praha

Kanada v současnosti neplánuje zrušení víz pro české turisty, řekla v pátek nová kanadská velvyslankyně v Česku Valerie Raymondová. Podle ní má však kanadská vláda zájem na tom, aby v budoucnu mohli čeští občané cestovat do Kanady bez víz. Neuvedla, kdy by to mohlo být.

Článek

Ottawa víza zavedla letos v červenci, brání se jimi stejně jako před lety proti velkému množství českých žadatelů o azyl.

"Závazkem Kanady zůstává opětovné nastolení bezvízového cestování pro Českou republiku. To je náš cíl. Nyní vám však nemohu dát nějaký časový horizont," uvedla diplomatka, která se v úterý ujala velvyslanecké funkce. Podle ní chce mít Kanada jistotu, že až víza opět zruší, nezačnou Češi za oceánem znovu o azyl žádat.

Velvyslankyně zopakovala, že kanadská vláda plánuje změny v azylovém řízení. Mimo jiné by podle ní mělo jít o rychlejší posuzování žádostí, což by prý mělo odradit žadatele, kteří o azyl žádají neprávem.

V Kanadě hledali útočiště především čeští Romové. Stěžovali si na diskriminaci, objevovaly se ovšem také informace, že tamní systém pouze zneužívají.

Ve Vídni, nebo do schránky v Praze

Čeští politici po Kanadě chtěli, aby uzavřela s Českem smlouvu o bezpečné zemi původu. Ta by udělení azylu českému občanovi v podstatě znemožnila. Raymondová k tomu řekla, že současná kanadská legislativa neumožňuje určovat bezpečnou zemi původu, z níž by kanadské úřady mohly odmítnout žádost o azyl. Kanada musí podle ní každou žádost posuzovat jednotlivě a nezáleží na tom, odkud žadatel pochází.

Český turista, který chce nyní cestovat do Kanady, musí žádat o vízum ve Vídni nebo může využít možnosti vhodit žádost do schránky velvyslanectví v Praze. Žádost může poslat také poštou, kurýrem nebo přes cestovní kancelář.

Raymondová uvedla, že od července zažádalo o vízum více než 3000 lidí z Česka, přičemž jich uspělo 99 procent.

Rozhodnutí Kanady zavést opětovně víza pro české občany Prahu velmi rozladilo. Obrátila se kvůli tomu o pomoc na Evropskou komisi. Pokud Kanada víza do konce roku nezruší, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by jít například o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

EU chystá odvetu za kanadská víza pro Čechy

Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty...

Výběr článků

Načítám