Hlavní obsah

Kalousek je jako žhář, který založil požár a teď blokuje hasiče, tvrdí Sobotka

Hrozbu opozičních TOP 09 a ODS, že zablokují možnost hlasovat o přijetí zákona o státní službě, zástupci vládních ČSSD, ANO a KDU-ČSL svorně odmítají a hovoří o vydírání. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se však vláda vydírat nenechá a hodlá prosadit, aby zákon platil od ledna příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"(Miroslav) Kalousek se chová jako žhář, který nejprve zavinil požár a teď blokuje příjezd hasičů. Opozice svým postupem zdržuje čerpání evropských fondů a tím si zahrává s ekonomickými zájmy naší země," uvedl premiér. Vláda je podle něj vždy připravena jednat, ale nenechá se vydírat.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek označil požadavky opozice za obstrukční. Podle něj zástupci TOP 09 a ODS účinnost služebního zákona už několik let blokují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za vydírání považuje postup dvojice pravicových stran místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek. "Chování TOP 09 a ODS poškozuje zájmy České republiky, protože nepřijetí této normy znemožní čerpání evropských peněz," řekl novinářům.

Také podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) ponese opozice případně odpovědnost za nečerpání fondů.

Čtyři podmínky opozice

TOP 09 a ODS chtějí vypustit ze zákona zřízení Generálního ředitelství a požadují, aby byla státní správa otevřena i pro lidi z akademické a privátní sféry. Chtějí též, aby byl zachován jeden typ náměstků s řídící pravomocí, na něž se zákon vztahovat nebude. Poslední podmínkou je to, že ochrana úředníků by se měla vztahovat pouze na úředníky, kteří ve státní správě pracují déle než čtyři roky.

Obě strany avizovaly, že pokud vláda neustoupí, budou blokovat jednání klidně až do konce volebního období. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám