Hlavní obsah

Jihomoravské ANO povede Wenzl. Žadatele o členství bude lustrovat

Novinky, Jan Menšík

Jihomoravské ANO povede ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Návrh nového vedení jižní Moravy ve čtvrtek odpoledne posvětilo republikové předsednictvo hnutí. Krajská organizace tak má kompletní vedení a může začít znovu stavět zrušenou brněnskou buňku, jejíž někteří členové měli být údajně spojeni s korupční kauzou Stoka.

Foto: Facebook Lubomíra Wenzla, Novinky

Lubomír Wenzl

Článek

„Organizace Brna-města musí určitě vzniknout od začátku. Proces bude takový, že člověk podá přihlášku a následně to bude posouzeno. Ve veřejně přístupných zdrojích budeme mimo jiné o tom člověku zjišťovat informace a na základě toho se rozhodneme, zda ho doporučíme k přijetí nebo ne,“ sdělil Novinkám po svém zvolení nový šéf jihomoravské organizace hnutí ANO, který nahradil dosavadní krajskou předsedkyni Taťánu Malou.

ANO po odchodu Vokřála: Musíme se zamyslet, kam směřujeme. Je čas na sebereflexi

Domácí

Představu o tom, kdy by mohla brněnská buňka hotová, a kolik bude mít případně členů, zatím nemá.

„Není žádný počet lidí, ani datum. Nejsem schopen v tuto chvíli říct, že například k 1. říjnu bude Brno-město, nevím to. Budou nám chodit přihlášky, a to od bývalých členů ze zrušené buňky, tak doufám i od nových lidí, kteří doposud členem hnutí nebyli. Chci pracovat rychle, ale nechci samozřejmě nic uspěchat. Nechci, aby se stalo to, co se stalo v minulosti a vyvrcholilo to tím, že byla zrušena brněnská organizace,“ nadnesl.

Prvně centrální buňku, pak až další

Prioritou je obnovit organizaci Brno-město, až poté, by se měly začít skládat další buňky v jednotlivých městských částech.

Babiš: Nepřipustím, aby aféry z krajů ničily moji práci. Jermanová předvedla nonsens

Domácí

Na dotaz, zda by byl nakloněn tomu znovu přijmout lidi, kteří jsou v současnosti mediálně probíraní, a to i v souvislosti kauzou Stoka, reagoval slovy: „Musíme si vyříkat, jestli člověk XY, který nám někde pršel médii, jestli ho přijmeme. Nejsem teď schopen říct, jestli by Wenzl řekl ano nebo ne“.

Co se týče krajských voleb, cílem ANO je podle Wenzla obhájit post hejtmana jihomoravského kraje. Lídrem kandidátky je opět současný hejtman Bohumil Šimek.

Kromě Wenzla v předsednictvu jihomoravské organizace od minulého čtvrtka, kdy proběhl na jižní Moravě sněm, sedí na postu první místopředsedkyně šéfka tišnovské organizace Lenka Knechtová. Zbylých dvou místopředsednických funkcí se ujali poslanci Lenka Dražilová a David Štolpa.

Vokřálův odchod, začátek konce

Celý proces započal zhruba v polovině června, kdy čelní představitelé hnutí rozhodli na návrh svého šéfa Andreje Babiše o zrušení celé brněnské organizace kvůli krokům a vyjádřením exprimátora Brna a bývalého místopředsedy hnutí Petra Vokřála. Ten hnutí začátkem června opustil, protože brněnská buňka je podle něj napojena na podsvětí - odkazoval hlavně na údajnou korupční kauzu Stoka.

Korupce v Brně: První tresty, Ovčarčinovi 6 let

Krimi

Mezi obžalovanými je někdejší místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula či exmístostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO). Švachula byl podle obžaloby hlavou skupiny, která manipulovala na radnici se stavebními zakázkami a brala za to vysoké úplatky.

Vokřál se rozhodl odejít mimo jiné i poté, co neuspěl s návrhem na zrušení tří místních organizací kvůli možnému spojení některých členů s trestními kauzami. O členství přišlo při zrušení brněnské buňky přes dvě stě lidí.

Reklama

Související články

Švachula neuspěl u ÚS, z vazby nepůjde

Údajná hlava korupční chobotnice tyjící ze zadávání veřejných zakázek na radnici Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) nepochodil se svou stížností na vazbu...

Z bývalého brněnského ANO zní zklamání

Rozhodnutí zrušit celou brněnskou organizaci hnutí ANO a postavit ji znovu a lépe na zelené louce mnohé straníky v moravské metropoli nepotěšilo. Zvláště když...

Výběr článků

Načítám