Hlavní obsah

Je to pokračování přechodného postupu, řekl k německým kontrolám Sobotka

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kontroly na dálnici z České republiky do Drážďan, které zavedlo Německo, jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pokračováním přechodného postupu, který je reakcí na nekončící migrační krizi. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se kontrolami Evropská unie vrací zpátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Bezpečnostní opatření, která německá policie zavedla na dálnici A17 směrem do Drážďan, vnímám jako pokračování přechodného postupu, který je reakcí na nekončící migrační krizi a selhání důsledné ochrany vnějších hranic Schengenu,” uvedl premiér.

Sobotka je přesvědčen, že členské státy musí co nejdříve společně začít realizovat kroky k řešení migrační krize včetně ochrany vnější hranice schengenského prostoru. „Čím dříve začneme kontrolovat vnější hranici EU a regulovat na ni migrační proud, tím dříve budou moci skončit tato nouzová řešení uvnitř Evropy,” dodal šéf kabinetu.

Podle Babiše se EU kontrolami vrací zpět. „Kontroly jsou nepříjemné. Vracíme se zpátky. Když jsme vstoupili do Schengenu, byla to velká sláva. Tohle je špatně,“ řekl Novinkám Babiš s tím, že je potřeba uzavřít vnější hranici EU.

„Dalo se to čekat. Je to v souladu se schengenským systémem,“ komentoval situaci Bělobrádek. Kontroly se daly očekávat i podle šéfa ODS Petra Fialy. „Německo kontroluje hranice s Rakouskem, je logické, že bude kontrolovat i hranici s Českou republikou.”

Evropská unie podle šéfa ANO zaspala, měla bránit schengenský prostor dříve. „Každá země si to teď brání sama. Je to chaos. Je potřeba udělat nějakou rychlou akci, ale obávám se, že na společný postup je pozdě,” podotkl Babiš.

Dodal, že uprchlíci mají cíl jít do Německa a „když je paní Merkelová pozvala”, žijí v tom, že Německo přijme neomezený počet uprchlíků. „To je neopakovatelná chyba,” vytkl Babiš.

Postup Německa zkritizoval i předseda poslaneckého klubu Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch. „V jednu chvíli Německo zve uprchlíky na své území a další týden uzavírá hranice.”

Chovanec: Německo má na kontroly právo

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) má Německo na kontroly právo. „Není to kontrola hranic jako taková, je to výkon policie cílený na území Spolkové republiky Německo s tím, že kontroly jsou zacíleny na převaděče,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

„Je to právo Spolkové republiky Německo a je to samozřejmě příjemnější, než kdyby uzavřeli hranice a kontrolovali každé auto. Už včera se tam vytvářely kolony,“ popsal šéf vnitra s tím, že se jedná o daň tomu, co se dnes v Evropě děje.

Reakce na německé kontroly podle šéfa resortu zatím nemají smysl. „Maximálně bychom mohli kontrolovat příjezd řidičů z Německa do Čech. Ale že by nějaký migrant utíkal z Německa do Čech, to je tak málo pravděpodobné, že policisty radši necháme na česko-rakouském pomezí,“ řekl Chovanec.

S tím souhlasí i Fiala. „Musíme hlavně chránit jižní hranici ČR, aby se nestalo, že lidé, kteří se budou chtít dostat do Německa, nezůstali nedobrovolně v Česku,” varoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám