Hlavní obsah

Je jako Rath, řekl Babiš o moravskoslezském hejtmanovi, ten hrozí žalobou

Právo, Novinky, fia, hon
Praha
Aktualizováno

Ostrý výrok na adresu hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka (ČSSD) si neodpustil ministr financí Andrej Babiš (ANO) v nedělním pořadu Partie na Primě. V souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly v lokalitě Nad Barborou nepřímo obvinil hejtmana z korupčního jednání a přirovnal ho k Davidu Rathovi, jenž byl za korupci nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Novák chce po Babišovi omluvu, jinak na něj podá žalobu.

Babiš se pustil do hejtmana Moravskoslezského krajeVideo: Prima FTV

 
Článek

„Rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně,“ prohlásil Babiš s odkazem na kauzu bývalého středočeského hejtmana Ratha.

Hejtman Novák podle Babiše není věrohodná osoba, v čemž ho prý utvrdil i únorový pořad Reportéři ČT, v němž si měl Novák telefonovat s „místním kmotrem Dědicem“. Ostravský podnikatel a lobbista Martin Dědic čelí obvinění z ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků.

Spor se týká vzniku průmyslové zóny Nad Barborou, který schválila vláda v červenci na výjezdním zasedání v Ostravě. Na vybudování zóny v areálu bývalého dolu má stát dát až 750 miliónů korun. Celkové náklady se odhadují na 1,2 miliardy. V zóně by mělo najít práci až dva tisíce lidí.

Babiš ale chce vládní rozhodnutí zrušit. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci o tom, že kraj má pozemky vykoupit asi za 180 miliónů korun od společnosti kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakaly. [celá zpráva]

Proč platili zálohu?

„My jsme šli na vládu a devět ministrů nevědělo, že když schválíme 750 miliónů korun na revitalizaci té průmyslové zóny, tak Moravskoslezský kraj už měl domluven nákup těch pozemků,“ řekl Babiš v Partii s tím, že se mu nelíbí způsob, jak kraj zónu vybral.

„Proč neudělal soutěž? Proč to bylo omezeno jenom na brownfieldy a ne i na greenfieldy? Proč uzavřel smlouvu, kde zaplatil zálohu Bakalově firmě? Proč mu platil zálohu? Proč tam bylo penále, když nezíská tu dotaci od státu?“ vypočítal Babiš nesrovnalosti v postupu kraje.

Novák: Buď se omluví, nebo podám žalobu

„Pan Babiš se zřejmě domnívá, že si již může dovolit všechno,” reagoval pro Právo hejtman Novák.

„Bohužel pan Babiš je pro mne člověk, který často lže, stačí se podívat na jeho vyjádření ohledně angažmá paní Kleslové v energetické společnosti ČEZ či prodej pozemků od společnosti, která vlastní Čapí hnízdo, pro ŘSD. Já už jsem ho jednou vyzval k omluvě prostřednictvím dopisu na základě jeho vyjádření v živém vysílání České televize, a v tomto případě ho vyzvu opětovně, ale už to bude v právní rovině,“ řekl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Na dotaz, zda tedy na Babiše podá žalobu v případě, že se Babiš neomluví, odpověděl: „Přesně tak.“

Plácá páté přes deváté, tvrdí hejtman

Novák se vyjádřil také k záloze, kterou firma podnikatele Bakaly na pozemky dostala.

„Pan Babiš plácá páté přes deváté. Kromě toho, že lže, tak se detailně neseznamuje s poklady a materiály. V okamžiku, kdy vám někdo rezervuje pozemek na dobu dvou let, tak je tam určitý rezervační poplatek, což je záloha, která samozřejmě je vratná v případě, že Asental nedosáhne na územní rozhodnutí,” brání znění smlouvy Novák.

„Je tam ustanovení, že kupní cena nebude zaplacena ve chvíli, kdy stát nepřidělí dotaci, a záloha bude v poměrné části vrácená. Těch ustanovení je celá řada, to bychom museli projít celou smlouvu, která je veřejně dostupná a je k nahlédnutí na internetových stránkách kraje,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš chce zastavit výkup pozemků od Bakaly

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že...

Výběr článků

Načítám