Hlavní obsah

Jarní počasí skončí a znovu se přihlásí zima

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru týdne se dočkáme ochlazení, které přinese studená fronta, jejíž přechod meteorologové očekávají v noci z pátku na sobotu. Chladné počasí by mělo pokračovat i v následujícím týdnu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V předchozích dnech se průměrné teploty pohybovaly kolem pěti stupňů a odkazovaly spíše k druhé polovině března. Teplé počasí vydrží ještě ve čtvrtek, kdy by mělo převládat polojasno s teplotami od tří do sedmi stupňů.

V pátek by mělo být ještě polojasno, místy se však udrží nízká inverzní oblačnost. Ranní minima klesnou na pět až jeden stupeň, odpoledne se teploty dostanou na čtyři až osm stupňů. „V místech s nízkou oblačností budou teploty kolem tří stupňů,” doplnila Honsová.

V sobotu bude v souvislosti s přechodem studené fronty zataženo s deštěm, v polohách nad 500 metrů se objeví srážky sněhové,” uvedla Honsová. Ráno se budou teploty pohybovat mezi třemi a minus jedním stupněm, což bude nahrávat vzniku náledí. Přes den se rtuť dostane na tři až sedm stupňů, postupně se však bude za studenou frontou od západu ochlazovat a odpolední teploty by již měly kolísat mezi nulou a čtyřmi stupni.

Neděle přinese velkou oblačnost  s deštěm či smíšenými srážkami, které budou od poloh nad 400 metrů přecházet ve sněžení. Ranní minima mezi dvěma a minus dvěma stupni opět indikují nebezpečí tvorby náledí. Přes den se dočkáme nuly až čtyř stupňů, přičemž může docházet k tvorbě sněhových jazyků.

Chladné počasí bude pokračovat i v dalších dnech. Ranní minima se v první polovině příštího týdne budou pohybovat mezi minus jedním a minus šesti stupni, denní teploty by měly kolísat kolem nuly. Objevit se může i sněžení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám