Hlavní obsah
Online

Inaugurace vyvrcholila ve svatovítské katedrále

• Aktualizováno

Petr Pavel se ve čtvrtek stal novým českým prezidentem. Ve funkci vystřídal Miloše Zemana, kterému vypršelo druhé funkční období o středeční půlnoci. Novinky sledují události na Pražském hradě živě a v on-line reportáži. Vysíláním provází Michael Rozsypal.

Živě: Inaugurace prezidenta Petra PavlaVideo: Novinky, Česká televize ČT24, ČTK

 
Článek

Petr Pavel na Pražský hrad přijel krátce před polednem, poobědval následně se Zemanem. Samotné složení slibu se konalo po 14. hodině na společné schůzi obou komor Parlamentu.

Inauguraci komentoval i Kysela

Ústavní právník a neformální poradce nového prezidenta Jan Kysela komentoval pro Novinky inauguraci. Na video se podívejte níže.

Rozhovor s Janem Kyselou po inauguraci prezidentaVideo: Novinky

Slavnostní akt je u konce

Slavnostní bohoslužba skočila. Poté Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši zahrála Te Deum od Antonína Dvořáka. Následoval dlouhý potlesk.

Prezidentský pár pak prošel špalírem hradní stráže zpátky do Pražského hradu přes III. nádvoří.

Petra Pavla ve čtvrtek čeká ještě rozhovor pro Českou televizi.

Program v katedrále sv. Víta

Hodně dobrých rozhodnutí, přeje Pavlovi Čaputová

Prezidentovi Petru Pavlovi na Twitteru gratuluje i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Jsem ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, je člověk, se kterým máme stejné hodnoty. Přeji vám hodně dobrých rozhodnutí,“ napsala.

Setkat by se měli oba politici už v pondělí 13. března v Bratislavě, kam Pavel vyrazí na svou první zahraniční cestu.

Vohralíková je oficiálně hradní kancléřkou

Prezident Petr Pavel jmenoval s účinností od čtvrtečního odpoledne Janu Vohralíkovou vedoucí své kanceláře. Vystřídala Vratislava Mynáře, který k dnešku rezignoval.

Za Pavlem během bohoslužby stojí i jeho synové

Po boku Petra Pavla stojí na slavnostní bohoslužbě jeho manželka Eva. Za nimi stojí jeho synové Jan a Petr. Všichni drží květiny.

Přeji, aby se dařily dobré kroky, řekl Pavlovi pražský arcibiskup Graubner

Prezidenta Petra Pavla a jeho manželku přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. „Zvolili jsme novou hlavu České republiky. Pan prezident Petr Pavel dnes složil slavnostní slib a ujal se prezidentského úřadu. Uvědomujeme si velikost zodpovědnosti nejen před občany, ale i před dějinami a před Bohem,“ uvedl.

„Malé chyby mívají dopady, ale podobně i dobré kroky mají v budoucnu dopady. Přeji, aby se ty dobré kroky opravdu dařily,“ popřál arcibiskup novému prezidentovi.

Slavnostní modlitba za vlast a prezidenta začala

Petr Pavel dorazil do svatovítské katedrály, kde v kapli sv. Václava uctil relikvii hlavního patrona českých zemí.

Pak začala ekumenická modlitba za vlast a prezidenta.

Poté prezident přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka.

Pavel přijde do katedrály slavnostním špalírem

Vystrčil: Pro mě je nejzásadnější atmosféra

„Pro mě je nejzásadnější atmosféra, a to nejen ve Vladislavském sále, ale v celém Hradě a jeho okolí. Bylo vidět, že lidé jsou nadšení, že budou mít nového prezidenta,“ komentoval pro Novinky šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Ten také zdůraznil, že Petr Pavel nebyl vládním kandidátem. Koalice Spolu podle něj pouze řekla, že by byl vhodným prezidentem. „I když dneska by to bylo hezké, protože bychom se mohli Petru Pavlovi třeba více zalíbit,“ naznačil.

Rozhovor s Milošem Vystrčilem po inauguraciVideo: Novinky

Do katedrály se dostali všichni lidé, kteří čekali ve frontě

Do katedrály svatého Víta se dostali všichni lidé z veřejnosti, kteří čekali ve frontě. Podle informací Novinek jsou to vyšší stovky, mluví se i o nižších tisících.

Hosté se přesunuli do katedrály, může tam i veřejnost

Většina hostů se přesunula ze Španělského sálu do katedrály svatého Víta, kde bude slavnostní bohoslužba. V 17:30 se otevřely i dveře pro veřejnost, která stála kolem katedrály.

Jakob: Pavel bude aktivní, ale ne aktivistický

Pavlův projev pro Novinky zhodnotili i další politici, a to například senátorka Adéla Šípová nebo šéf TOP 09 Jan Jakob. „Je evidentní, že pan prezident bude aktivní, ale ne aktivistický, to oceňuji,“ řekl.

Ankety po inauguraci prezidenta – Adéla Šípová, Stanislav Křeček, Jan Jacob a Dana DrábováVideo: Novinky

Czernin: Jsem rád, že jsem nemusel odejít jako před pěti lety

„Jsem rád, že jsem nemusel odejít jako před pěti lety, protože tehdy pan prezident Zeman vykopával příkopy už během svého projevu. Když se otřel i o naši stranu, tak jsem řekl, že nemůžu zůstat a odešel jsem,“ řekl Novinkám senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Rozhovor s Tomášem CzerninemVideo: Novinky

Program zakončí modlitba

Slavnostní akt zakončí v 18 hodin ekumenická modlitba ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta za vlast a prezidenta.

Prezident Petr Pavel poté přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám