Hlavní obsah

Hrbil se před diktátorem, řekl Kalousek o Zemanově návštěvě Moskvy

Aktualizováno

Sobotní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Moskvě rozděluje české politiky. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že Česká republika na sebe Zemanovou cestou negativně upozornila. Zeman se podle něj hrbil před ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prezident v sobotu v Moskvě oslavoval konec druhé světové války.

Foto: Sergei Chirikov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a česká hlava státu Miloš Zeman

Článek

„Byl bych radši, kdybychom byli výjimeční v jiných oblastech než se hrbit před diktátorem, který ohrožuje suverenitu Ukrajiny,” řekl.

Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovině dubna až napodruhé, když její projednávání nejdříve přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanovy účasti na kontroverzním moskevském armádním defilé.

„Já jsem souhlasil s cestou prezidenta, protože šlo o to, uctít ruské oběti během osvobození Československa. Koneckonců Rusko patřilo mezi tři velmoci, které přispěly nejvíce k porážce nacistického Německa před 70 lety. Já si myslím, že je přirozené, že prezident návštěvy využil k tomu, aby se setkal s prezidentem Putinem, a jak jsem byl ze strany prezidenta informován, chtěl hovořit zejména o otázkách vzájemných ekonomických vztahů mezi Českou republikou a Ruskem. Ohledně sankcí, které platí na úrovni Evropské unie, tady platí přístup, který jsme prezentovali i v minulosti – chceme postupovat jednotně,” řekl v neděli během návštěvy někdejšího koncentračního tábora v Mauthausenu Sobotka.

Dodal, že letos nelze počítat se zrušením sankcí, a to že se bude odvíjet od dodržování minských dohod.

Kováčik cestu vítá

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik soudí, že je dobře, že se český prezident v Moskvě zúčastnil oslav vítězství nad nacismem. A stejně tak je podle něj správné, že Zeman spojil svou návštěvu s jednáním o ekonomických otázkách.

„Je to dobře i proto, že Rusko je velmi významný partner, ať se to někomu líbí nebo nelíbí, jak na poli politickém, tak na poli ekonomickém," řekl.

Miloš Zeman nešetřil bonmoty ani na setkání s PutinemVideo: Novinky/Reuters

Zemanova návštěva je podle něj dobrý vklad pro budoucí česko-ruské vztahy.

Zeman se v Moskvě nakonec neúčastnil armádní přehlídky, v té době se sešel se slovenským premiérem Robertem Ficem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda předvedla svou vojenskou techniku na přehlídce v MoskvěVideo: Reuters

S ostatními účastníky pak položil květiny ke hrobu neznámého vojína a večer se sešel s Putinem.

„Česká republika na sebe upozornila tím, že její hlava státu byla jediná ze zemí EU, která se rozhodla být Putinovým hostem, což je svého druhu výjimečná věc," řekl v neděli Kalousek. Většina zemí poslala do Ruska méně významné představitele státu, ministry či velvyslance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám