Hlavní obsah

Hotovo: Koalice hlásí shodu, minimální daň pro OSVČ z programu vypadla

– Praha • Aktualizováno

Vyjednavači rodící se koalice ČSSD, ANO a lidovců se dohodli na finální podobě koaliční smlouvy. Vyřešili i poslední sporné téma, kterým bylo zdanění živnostníků nevykazujících dlouhodobě zisk. Po jednání to ve čtvrtek oznámil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ČSSD Lubomír Zaorálek a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Vyjednavači o budoucí vládě na poslední chvíli vypustili z koaliční smlouvy odstavec o minimální dani pro živnostníky, kterou navrhovala ČSSD.

Programová dohoda počítá s tím, že osoby samostatně výdělečně činné, které nevykazují zisk, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění. Budoucí vláda také vypracuje analýzu, která posoudí spravedlivější rozložení nákladů mezi OSVČ a zaměstnance.

„Mělo by to fungovat tak, aby podnikatel, který vykazuje dlouhé roky ztrátu, minimálně tři roky, tak pokud ztrátu bude vykazovat i čtvrtý rok, potom tento rok nebude mít nárok na daňový bonus,“ vysvětlil princip navržené úpravy novinářům místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Právě zdanění živnostníků vykazujících dlouhodobě ztrátu bylo posledním sporným bodem, na němž se strany nemohly dohodnout. [celá zpráva]

Dohoda nemá vítěze

„Nikdo nezvítězil,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že výsledná koaliční smlouva je průsečíkem programů všech tří stran.

Jaroslav Faltýnek za hnutí ANO uvedl, že jeho partaj je rovněž spokojena. Jurečka dodal, že koaliční dohoda je dobrým programem pro ČR na další čtyři roky.

Smlouva má koaliční pojistky

S výslednou podobou koaliční smlouvy seznámí strany veřejnost v pátek, až text projde jazykovou korekturou.

Dokument má kolem 50 stran a obsahuje mimo jiné koaliční pojistku, která se podle dohody bude uplatňovat v oblastech: státní rozpočet, daně a poplatky s výrazným dopadem na veřejné rozpočty, zákony týkající se ochrany vlastnictví, volební zákony, referenda, ústavní zákony, zahraniční a obranná politika státu. Zcela pak z textu zmizel záměr přijetí zákona o politických nadacích.

Zaorálek ve čtvrtek řekl, že v oblasti sektorové daně, o kterou se strany dříve také přely, bude v koaliční smlouvě uvedeno, že strany zváží její zavedení. Příští rok budou strany hledat v hospodaření státu úspory.

„Pokud se během roku 2014 ukáže, že se to nedaří, tak se vrátíme k těm požadavkům, které jsme měli, včetně daně z příjmu právnických osob a podobně,” řekl Zaorálek. Zavedení sektorové daně by pak bylo zřejmě na prvním místě. Podle Jurečky ale není v dohodě vymezeno, kterých odvětví by se vyšší daň mohla týkat. Mluvilo se například o bankách, telefonních operátorech nebo energetice.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek s dohodou seznámil prezidenta Miloše Zemana. [celá zpráva]

Vybrané body, na kterých se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL shodla:
- navýšení celkových zdrojů pro dopravní infrastrukturu až ke dvěma procentům HDP
- dostavba jaderné elektrárny Temelín, pokud bude pro ČR národohospodářsky výhodná
- žádné změny v daních v roce 2014
- od roku 2015 zavedení snížené DPH na léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu
- pokud se nepodaří najít dostatečné úspory, zváží koalice zavedení sektorové daně
- místo solidární přirážky budou zavedeny dvě sazby daně z příjmu fyzických osob, opatření bude mít neutrální dopad na rozpočet
- postupná potravinová soběstačnost
- zachování zelené nafty pro zemědělce
- pravidelná valorizace důchodů
- postupné zvyšování minimální mzdy tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy
- zrušení poplatků za recept a návštěvu ambulance, neobnovení poplatku za pobyt v nemocnici a zachování poplatku za pohotovost
- nezavádění školného na vysokých školách
- předložení legislativních návrhů na omezení korupce inspirovaných iniciativou Rekonstrukce státu
- přijetí zákona o státní službě, který zajistí odpolitizování státní správy
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám