Hlavní obsah

Hnutí ANO chce schůzi Sněmovny k zakázkám České pošty a komisi

– Praha

Vládní hnutí ANO vyvolá mimořádnou schůzi Sněmovny k České poště. Chce, aby poslanci založili vyšetřovací komisi k zadávání zakázek ve státním podniku v minulých letech. Měla by se zabývat i případem společnosti Agrotec z holdingu Agrofert ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Po čtvrtečním jednání poslaneckého klubu hnutí řekl jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Komise by se měla podle usnesení klubu prověřit v součinnosti s orgány činnými v trestním řízení a Úřadem na ochranu hospodářské soutěže hospodaření České pošty za posledních deset let.

„V posledních dnech a týdnech se v médiích vynořují informace a spekulace o manipulovaných zakázkách včetně společnosti Agrotec. My máme informace pouze z médií. K situaci v České poště bylo svoláno dokonce předsednictvo Bezpečnostní rady státu,” podotkl Faltýnek, který byl v minulosti předsedou představenstva Agrotecu.

Policie nedávno navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v případu manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací médií figuruje také Agrotec. Podle Agrofertu ale Agrotec nezpůsobil žádnou škodu a zaměstnanci firmy nanejvýš udělali administrativní chybu.

Kauza Čadek

V jiné kauze policisté podezírají z nepřímého úplatkářství podnikatele Lukáše Čadka a sociálního demokrata Kamila Choce, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s Českou poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a taky přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Spor mezi podnikatelem a Českou poštou se týká zakázky, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatel zkrachoval. V kauze padlo také několik trestních oznámení.

Hnutí ANO už o záměru vyvolat mimořádnou schůzi informovalo koaliční ČSSD a KDU-ČSL, Faltýnek má dojednat jejich podporu. Žádost o svolání schůze by mohl dostat předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) začátkem příštího týdne. Pak by se konala do deseti dnů, tedy ještě v září.

Reklama

Související články

Chocovi přerušili členství v ČSSD

Sociální demokraté z organizace pro Prahu – západ na úterním jednání odhlasovali přerušení členství Kamila Choce ve straně. Choc je vyšetřován kvůli podezření,...

Výběr článků

Načítám