Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře: Vláda chce kritiku přebít výsledky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Kruhová obrana proti soustředěnému útoku. Takový je scénář ministrů vlády Andreje Babiše (ANO) pro středeční schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš na schůzi Sněmovny v úterý 18. června 2019

Článek

Zatímco při minulém hlasování o nedůvěře v listopadu loňského roku kvůli střetu zájmů Andreje Babiše ministři s výjimkou premiéra a šéfa resortu vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mlčeli a u mikrofonu se střídali především opoziční poslanci, tentokrát se členové vlády rozhodli aktivně čelit kritice a prodat výsledky své práce.

Shodou náhod se totiž vláda na svém úterním jednání začala zabývat plněním programového prohlášení. „Řekneme, co jsme za rok ve vládě udělali, nejde o žádnou obranu,“ přiblížil Právu možnou podobu sněmovní debaty Babiš.

Podle něj ministři z 657 úkolů pro celé volební období splnili 138 a dalších 49 je rozpracováno. „Byl to výkop, plnění úkolů budeme hodnotit každé pololetí,“ dodal ministerský předseda.

Debata formou zipu až do noci

Už minulý pátek se přitom grémium Sněmovny, v němž jsou zastoupeny všechny frakce, dohodlo na pravidlech středeční schůze. Podle dohody bude výkop debaty patřit šéfovi ODS a místopředsedovi Sněmovny Petru Fialovi, po němž vystoupí Andrej Babiš.

„Dohodli jsme se, že budeme postupovat formou tzv. zipu, tedy střídání opozičních a koaličních politiků,“ řekl Právu předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Podle něj přišlo devět přihlášek ministrů do diskuse, a pokud by se postupovalo striktně podle zákona o jednacím řádu, začátek schůze by ovládli vedle Fialy výhradně členové vlády. „Proto dohoda na střídání,“ dodal Vondráček.

To Právu potvrdili předsedové klubu STAN Jan Farský a KSČM Pavel Kováčik. Poslanci připouštějí, že jednání se může protáhnout do nočních hodin, a to kvůli odhodlání opozice spočítat premiérovi všechny hříchy.

„Ačkoli nám ústřední výkonný výbor doporučil vládu podržet, nehodláme se do debaty nějak výrazně zapojovat, nebyli jsme iniciátoři svolání schůze k vyslovení nedůvěry,“ popsal postoj svých kolegů Kováčik.

Reklama

Související články

Komunisté Babišovu vládu podrží

Poslanci KSČM příští týden ve středu nepodpoří vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše. To iniciovala pravicová opozice. Hnutí ANO vládne s ČSSD...

Výběr článků

Načítám