Hlavní obsah

Hašek a Sobotka? Smír na dohled

– Praha
Právo, Karolina Brožová, Jan Martinek

Krajské volby v příštím roce budou především výzvou pro ČSSD, která bude chtít uhájit jedenáct hejtmanských postů. Obava ze ztráty některých krajů zřejmě usmíří premiéra a předsedu Bohuslava Sobotku s jihomoravským hejtmanem, předsedou Asociace krajů Michalem Haškem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka v pražském hotelu Olšanka, kde ÚVV ČSSD řešil tzv. stranický puč. Snímek z 10. listopadu 2013

Článek

Zdá se, že oba muži, kteří dlouho sváděli jeden boj za druhým a po „lánském puči“ si nemohli přijít na jméno, zakopali válečnou sekeru.

Podle informací Práva došlo mezi oběma už minulý týden k dohodě, že Sobotka podpoří Haška na lídra kandidátky v Jihomoravském kraji. A to i přesto, že se v kuloárech ještě nedávno šuškalo o tom, že Sobotka udělá vše, aby Hašek jedničkou kandidátky už znovu nebyl.

„Taková dohoda skutečně existuje. Premiér je ochoten Haška podpořit, stoupnout si vedle něj na náměstí. Myslím, že je to tak správné,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity zdroj z vedení ČSSD.

Sobotka ani Hašek nechtěli dohodu, která se údajně odehrála mezi čtyřma očima, potvrdit: z jejich slov je ale patrné, že spolu o společném postupu jednají.

„Já nekomentuji jednotlivé kandidáty v primárních volbách. To bych se z toho zbláznil. Platí, že o lídrech rozhodnou ve svém hlasování všichni členové strany,“ řekl Právu Sobotka.

Co možná nejlepší výsledek

Prvotní výběr lídrů však podle nově schválených volebních řádů schválí stranické předsednictvo, ve kterém mají rozhodující hlas více než tři desítky soc. dem. špiček z celé republiky.

Hašek je z titulu šéfa Asociace dokonce členem užšího, patnáctičlenného grémia ČSSD, byť po „lánském puči“ pod tlakem odstoupil z funkce prvního místopředsedy strany.

„Předpokládám, že k otázce krajských voleb se vyjádříme s panem premiérem společně nejdříve dovnitř ČSSD a poté k veřejnosti. Základem ve všech krajích budou primární volby a v nich vůle členské základny,“ napsal Právu Hašek.

„Premiér i já máme samozřejmě zájem na co nejlepším volebním výsledku ČSSD v krajských i parlamentních volbách, nejen na jižní Moravě,“ uvedl.

Spor mezi nimi tak zřejmě nevyvolal ani rozdílný postoj ke kauze olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Zatímco Sobotka ostře vyzýval Rozbořila k rezignaci, Hašek v souvislosti s kolegou hejtmanem hovořil smířlivě o presumpci neviny a šanci se očistit.

Proti jsou jen jednotlivci?

Hašek dává dlouhodobě najevo, že si je prvním místem na kandidátce jistý: láká ho především možnost porazit kandidáta hnutí ANO, s jehož předsedou a ministrem financí Andrejem Babišem si občas přes média vyměňuje ostrá slova.

Šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek, který stál vždy spíše na Haškově straně, by smír podpořil.

„Neznám sice podrobnosti, ale je určitě dobře, že premiér Sobotka a hejtman Hašek společně udělají maximum pro volební výsledek ČSSD nejen na jižní Moravě,“ uvedl pro Právo.

Podobně mluví šéf znojemské okresní ČSSD Jan Grois. „O této dohodě jsem slyšel. Kvituji to. Nedokážu si představit jiného kandidáta – tak výrazného a známého po celém kraji, i v těch nejmenších vesničkách,“ řekl Právu.

Jako občan a člen soc. dem. si nemyslím, že kandidovat potřetí je dobré
Vlastimil Žďárský, šéf klubu zastupitelů soc. dem. města Brna

Nemyslí si, že by se proti Haškovi postavil jiný vážný kandidát. „Spíše tu jsou proti Haškovi nálady jednotlivců. Výraznější osoba na jižní Moravě není,“ dodal Grois. „Pokud ho pan premiér podpoří, tak by i ostatní členové měli respektovat pana premiéra a měli by pana hejtmana ve funkci potvrdit,“ zdůraznil Grois.

Jedním z těch, kteří proti Haškovi neváhají zvednout hlas, je šéf klubu zastupitelů soc. dem. města Brna Vlastimil Žďárský. „Jako občan a člen soc. dem. si nemyslím, že kandidovat potřetí je dobré. Řekl jsem to i tehdejšímu primátorovi Romanu Onderkovi před komunálními volbami, které ČSSD před rokem prohrála. A řekl jsem to nyní do očí i Michalu Haškovi,“ řekl serveru iDnes.cz.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám