Hlavní obsah

Firmu v daňovém ráji měl podle ČRo i spolumajitel Škody Transportation Korecký

Mezi Čechy, jejichž jméno se objevilo v dokumentech společnosti Mossack Fonseca, která spravuje firmy v daňových rájích, byl i spolumajitel plzeňské Škody Transportation Michal Korecký. Ve čtvrtek o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál, podle něhož měl v minulých letech firmu na ostrově Samoa.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Článek

Z dokumentů Panama Papers, které před časem unikly do médií, podle rozhlasu vyplývá, že společnost Olveno Investments chtěla loni vyplatit dividendu v přepočtu 1,7 miliardy korun.

Korecký ve firmě, která se má zabývat poradenstvím a kancelářskými službami, podle rozhlasu působil v letech 2009 až 2014. Před plánovanou výplatou dividendy měl společnost opustit. Stoprocentním akcionářem se podle Radiožurnálu stala společnost Lepomis Ardens z ostrova Guernsey v Lamanšském průlivu, za kterou jedná právník Lukáš Sedlatý.

„Díky akcionářské změně to byl tedy Lepomis z Guernsey, kdo měl jako nový vlastník Olvena miliardovou dividendu získat. Jenže podle dalších informací z dokumentů se objevila pohledávka, shodou okolností úplně stejně vysoká jako dividenda. Tu si firmy mezi sebou započetly,” uvedl Český rozhlas s tím, že není jasné, kdo nakonec dividendu inkasoval, ani to, kdo je majitelem společnosti Lepomis.

Korecký záležitost nechtěl komentovat a dodal, že své daňové povinnosti plní.

Panama Papers
Z panamské firmy Mossack Fonseca uniklo 11,5 miliónu dokumentů obsahujících jména desítek předních světových politiků, podnikatelů či sportovců, kteří prostřednictvím firem sídlících v daňových rájích ukrývali peníze před zdaněním ve své vlasti či legalizovali příjmy nejasného původu.
Mossack Fonseca se specializuje na zakládání společností v daňových rájích. Firma uvádí, že neporušila žádné zákony, nezničila žádné dokumenty a všechny její operace byly legální.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám