Hlavní obsah

Fiala: Zásah na Ukrajině NATO nezvažuje, znamenalo by to třetí světovou válku

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V návaznosti na stále častější bezprecedentní útoky Ruska na ukrajinská města a civilní obyvatele se běžněji spekuluje o tom, zda by země NATO již neměly vstoupit do války na Ukrajině a tvrdě proti Rusku vojensky zasáhnout. Podle premiéra Petra Fialy by to však vedlo k začátku třetí světové války a žádná alianční země to reálně nezvažuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Fiala v TV Prima

Článek

„Když se díváme na ty záběry, každého napadne, jestli tam už nemáme nějak zasáhnout, ale musíme si uvědomit, co by znamenal jakýkoliv takový krok. To je třetí světová válka. Nikdo to reálně nezvažuje, ale všichni o tom musí přemýšlet,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima News předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Fiala: ČR nepřestane Ukrajině pomáhat

Domácí

Podle něj by stejné vyústění znamenalo vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, jak opakovaně požaduje prezident napadené země Volodymyr Zelenskij.

„To znamená boj, jít do války s Ruskem. NATO je obranná aliance, to je princip, a tento další rozměr světové války je potřeba nesmírně zodpovědně promýšlet. Výsledek je, pomáhejme Ukrajině, co to jde, včetně vojenské pomoci, ale přímo vstoupit do toho konfliktu by byl nesmírný hazard,“ míní český premiér.

Řada států Ukrajinu podporuje, posílá humanitární či vojenskou materiální pomoc, včetně zbraní. Například Česko již na Ukrajinu odeslalo zbraně a vojenský materiál za několik stovek milionů korun.

Fiala připomněl, že České republice z vojenského hlediska nebezpečí díky členství v Severoatlantické alianci nehrozí. Neznamená to však, že v určitém ohledu nejsme již ve válce s Ruskem.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu

Válka na Ukrajině

„Vladimír Putin vede válku nejen s Ukrajinou, ale i s Evropou, s celým civilizovaným světem. Způsob, kterým vede válku, jsme si vůbec nedokázali představit. S námi vede ekonomickou, dezinformační či hybridní válku. To musíme mít na paměti, a důsledky už pociťujeme. Ceny energií, pohonných hmot, to jsou Putinovy ceny,“ připomněl Fiala.

Reklama

Související články

Fiala: ČR nepřestane Ukrajině pomáhat

Česká republika nepřestane Ukrajině pomáhat kvůli přátelství i vlastní morálce. Ve čtvrtek to na bezpečnostní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ na...

Výběr článků

Načítám