Hlavní obsah

Drahoš nemá voliče Fischera, Horáčka a Hilšera jisté. Část z nich k 2. kolu nepřijde

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část voličů neúspěšných prezidentských kandidátů se nechce účastnit druhého kola voleb. Další nejsou zcela přesvědčeni o tom, koho podpořit. Plyne to z průzkumu, který v průběhu prvního kola ještě před uzavřením volebních místností provedly společnosti STEM/MARK a Median pro Institut pro demokracii 21.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Článek

Zhruba 6 až 7 procent lidí, kteří v prvním kole nehlasovali pro Miloše Zemana ani pro Jiřího Drahoše, v průběhu prvního kola uvedlo, že pokud tito dva uchazeči postoupí do druhého kola, voleb se nezúčastní.

Častěji zazníval tento názor od voličů Michala Horáčka (9 procent) a Mirka Topolánka (7 procent) .

Zhruba polovina voličů Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera i Mirka Topolánka byla připravena jít ve druhém kole podpořit Drahoše. Dalších zhruba 20 procent voličů těchto kandidátů by Drahoše „spíše volilo”.

Zemanova podpora u voličů těchto kandidátů kolísá kolem zhruba 15 až 20 procent.

Pokud by se do druhého kola dostali Miloš Zeman a Jiří Drahoš, šel/šla byste k volbám? Pokud ano, pro koho byste hlasoval/a?
Kandidát (nepostu-pující do 2. kola)Nešel/nešla bych k volbám.Nevím, koho bych volil/a.Určitě bych volil/a J. DrahošeSpíše bych volil/a J. Drahoše.Určitě bych volil/a M. ZemanaSpíše bych volil/a M. Zemana.
Pavel Fischer*4 %4 %58 %19 %9 %7 %
Michal Horáček*9 %1 %55 %21 %7 %8 %
Marek Hilšer*6 %2 %49 %23 %13 %8 %
Mirek Topolánek*7 %1 %49 %22 %19 %3 %
*  Náhodná statistická odchylka činí /- 5 procentních bodů u postojů, které zastává 5 % respondentů, až /- 10 procentních bodů u postojů, které zastává 50 % respondentů. Kandidáti, u kterých byla náhodná statistická odchylka vzhledem k dotazovanému vzorku ještě vyšší, nejsou v tabulce uvedeni.
zdroj: Institut pro Demokracii 21

Průzkum nezohledňuje doporučení, která neúspěšní kandidáti dali po prvním kole svým voličům. Fischer, Horáček, Hilšer i Topolánek je vyzvali, aby ve druhém kole podpořili Drahoše. Ke stejnému kroku vyzval své voliče i Vratislav Kulhánek, zatímco Petr Hannig doporučil volit Zemana. Jiří Hynek doporučení zatím nedal.

Hlasujte v naší facebookové anketě.

Institut pro demokracii 21 je provozovatelem volební hry Prezident 21.

Průzkum proběhl 12. a 13. ledna, přičemž druhý den bylo dotazování ukončeno ve 14 hodin. Zapojilo se do něj 2568 respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Drahoš: Debat se nebojím

Finalista prezidentské kampaně Jiří Drahoš říká, že mu podpora ostatních kandidátů nestačí, protože volební aritmetika funguje jinak než ve škole. Proto chce...

Drahoš vs. Zeman, v čem se liší a shodují

Ve druhém kole prezidentských voleb se proti sobě postaví bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a stávající prezident Miloš Zeman. Právo porovnalo jejich...

Drahoš trvá na dvou debatách se Zemanem

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš v doprovodu své manželky Evy zahájil v úterý odpoledne druhé kolo kampaně v Moravskoslezském kraji. Zamířil do svého rodného...

Výběr článků

Načítám