Hlavní obsah

Doufám, že si Fiala uvědomí, jak je V4 důležitá, prohlásil Babiš před summitem

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že si příští předseda vlády Petr Fiala (ODS) uvědomí důležitost Visegrádské skupiny (V4), která často čelí kritice. Řekl to ve čtvrtek před svým odletem do Budapešti na setkání premiérů V4, kterého se zúčastní i jihokorejský prezident Mun Če-in.

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Nechápu, proč někdo kritizuje V4. Tento blok čtyř zemí sehrál zásadní roli v boji proti nelegální migraci. V4 je důležitá a jsou to naši největší partneři z hlediska vývozu, dovozu, jsou tam historické vazby. Byla by škoda, kdyby se blok rozbil. Doufám, že si to příští premiér uvědomí, jak je blok důležitý, ” prohlásil Babiš na letišti v pražských Kbelích těsně před odletem na jednání V4 v Maďarsku, které skupině v současnosti předsedá.

V Budapešti budou premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska společně s prezidentem Jižní Koreje jednat například o vzájemné spolupráci, klimatických změnách či zmírňování dopadů pandemie covidu-19.

Méně Orbána, více Havla. Nová vláda se nechce upínat k Visegradu

Domácí

„Premiér (Viktor) Orbán chce, aby V4 nějakým způsobem prosazovala finanční pomoc od Evropské unie pro Egypt, který je nejaktivnější v zastavování migrantů,” nastínil také jedno z možných témat Babiš.

Jihokorejský prezident se summitu V4 účastní podruhé, poprvé se tak stalo v roce 2015 v Praze. Pro Českou republiku jsou směrem k Jižní Koreji prioritní témata navázání a prohlubování spolupráce v oblastech obchodu, vědy a energetiky.

Přibližně v poledne by se měla uskutečnit společná tisková konference všech pěti účastníků. Následovat bude oběd. V odpoledních hodinách pak Babiš usedne ke stolu nejprve s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem a poté s jihokorejským prezidentem. V podvečer se pak vrací zpět do Česka.

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Evropa

„Jižní Korea je pro nás velmi důležitá, je to jeden z největších investorů v Česku. A samozřejmě jeden z potenciálních dodavatelů jádra,” uvedl premiér. Když se Babiš s Mun Če-inem setkal před třemi lety v Praze naposledy, mluvilo se mimo jiné o jaderné energetice v souvislosti se zájmem jihokorejské společnosti KHNP o dostavbu jaderných bloků v ČR.

Jedná se o jednu z posledních, možná úplně poslední zahraniční cestu Andreje Babiše jako premiéra. V pondělí bude po říjnových volbách ustanovena nová Poslanecká sněmovna, a následně bude Babišova vláda skládat demisi, aby předala moc do rukou nového premiéra, kterým bude předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám