Hlavní obsah

Domácnosti mohou šetřit vodou, jak chtějí, proti suchu to nepomůže, tvrdí odborník

Novinky, ale, luh

Razantní snížení spotřeby vody v domácnostech problém sucha, které sužuje Českou republiku, nevyřeší. V rozhovoru s Novinkami to řekl agrární analytik Petr Havel. Nejefektivnějším opatřením proti suchu je podle Havla zadržování vody v krajině, aby se pak mohla využívat i v budoucnu.

Agrární analytik Petr Havel o suchu v České republice Video: Novinky

 
Článek

„Problém sucha nevyřeší, když budeme v domácnostech výrazně šetřit s vodou. Spotřeba vody na osobu a den je v České republice jedna z nejnižších, ne-li nejnižší v celé Evropské unii. Jsme na hranici určitého občanského komfortu, když jsme vyspělá země. My to nevyřešíme tím, že se nebudeme sprchovat,” míní Havel.

Spotřeba vody v Evropské unii je v průměru dvojnásobná proti České republice, spotřeba ve Spojených státech amerických dokonce trojnásobná. Velké rezervy v rámci jednotlivců v šetření vodou podle jeho slov nejsou.

Nejefektivnějším a nejdůležitějším opatřením je podle jeho názoru zachycení vody v krajině, která by se mohla využívat. To se však zatím moc nedaří z celé řady důvodů. „Jedním z nich je velkoplošné zemědělské hospodaření, dalšími je zabetonování a nerozčlenění krajiny. Řešení je celá řada, hlavní je zadržet vodu v krajině,” dodal Havel.

Nejohroženější oblastí je podle analytika jižní Morava, dále oblast Žatecka a Lounska či Královéhradecký region. „V porovnání s rokem 2015 situace ještě není tak strašná, ale pokud nebude ještě třeba dva týdny pršet nebo budou srážky jen minimální, tak se můžeme do toho stavu dostat i letos,” varuje Havel.

V roce 2015 byla půda na celém území s výjimkou horských oblastí vyschlá do hloubky 20 centimetrů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Podzemních vod v Česku hrozivě ubývá

Podzemní vody v České republice hrozivě ubývají. Jejich nedostatkem mohou být při několikaletém suchu ohroženy až dvě třetiny území Česka. Situaci navíc mohou...

Řeky zachraňuje už jen voda z přehrad

Slunečné počasí bez jediného mráčku těší ty, kteří plánují dovolenou v Česku, důvod k radosti ale nemají vodohospodáři. Kvůli dlouhodobému suchu řeky...

Po mrazech decimuje úrodu sucho

Republiku trápí sucho, někde už dosahuje kritických hodnot. Odborníci tvrdí, že kdo z pěstitelů nemá závlahy, a to nejlépe kapénkové, spláče nad výdělkem. Po...

Výběr článků

Načítám