Hlavní obsah

Dodavatel registru vozidel odstranil 800 tisíc chyb. Milióny dalších zůstávají

– Praha

Společnost ATS - Telcom, která dodala nový centrální registr vozidel, odstranila z databáze 800 tisíc špatně uvedených údajů. S odvoláním na předběžnou zprávu firmy o výsledcích opravy registru vozidel to v pondělí řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kvůli vadnému registru strávili lidé v červenci na dopravních odborech dlouhé hodiny.

Článek

Podle Nováka by tak měla být odstraněna většina nejzávažnějších chyb, ministerstvo však netuší, kolik vadných údajů ve skutečnosti databáze obsahují. Podle nejčernějších scénářů by se mohlo jednat až o několik miliónů.

"Určitě provedeme namátkovou kontrolu těch dat, která byla opravena,“ řekl Novák. V registru by se podle něj od konce září neměl například vyskytovat zápis více majitelů u jednoho vozidla. Připustil však, že se nadále mohou vyskytovat některé drobné chyby. Dodavatel se prý však zavázal, že bude s opravami dat pokračovat.

Nový registr spustilo ministerstvo 9. července a zhruba po hodině systém zkolaboval. Od té doby se potýká s problémy a někteří úředníci si stěžují na příliš pomalý chod. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

Zlepšení nenastalo, stěžují si úředníci

Podle úředníků se v poslední době žádná významná změna v chodu registru neudála. "Funguje to stále stejně a nevěříme, že se v tom něco zlepší," informoval například vedoucí odboru správních činností na teplickém magistrátu Pavel Válek.

Podle jeho zkušeností se už úředníci na jednotlivých pracovištích smířili s tím, že je registr plný chyb a odbavování klientů je o 30 až 40 procent pomalejší než s použitím dřívější aplikace. "Výraznou pomoc nepředstavuje ani telefonická linka, kterou ministerstvo pro úředníky zřídilo," doplnil Vladimír Bakajsa z pardubického registru. "Za poslední měsíc pardubičtí úředníci nedostali na své dotazy jedinou odezvu," dodal.

Další výskyt chyb bude ministerstvo podle Nováka monitorovat. Pokud se ukáže, že problémy přetrvávají, pokusí se úřad domluvit s dodavatelem na dalším termínu a množství dat, které firma v registru opraví. Chyby v registru tak bude ministerstvo zřejmě dále řešit smluvními dodatky, protože sankcionovat ATS - Telcom za problematický registr nemůže. Smluvní sankce se podle úřadu týkají jen dodání a nedodání systému, jeho kvalitu ale neřeší.

Existenci chybných údajů ministerstvo dopravy přiznalo na konci července. Podle úřadu se měly vyskytovat už v předešlé podobě registru, kterou spravovalo ministerstvo vnitra. Například registrační značka nesouhlasila v téměř 21 tisících případech a objevily se duplicitní VIN kódy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám