Hlavní obsah

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Petr Dvořák se v pondělí sejde s děkanem Národohospodářské fakulty (NF) Miroslavem Ševčíkem kvůli jeho vystupování na sobotní protivládní demonstraci. Po setkání plánuje škola vydat prohlášení a sdělit další kroky, informovala na Twitteru. Zároveň uvedla, že vystupování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Děkan uvedl, že šel z rodinného setkání.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, žádají sundání vlajky UkrajinyVideo: Pavel Jaňurek, Stanislava Benešová, Novinky

 
Článek

Protivládní demonstraci Česko proti bídě svolala na sobotní odpoledne na Václavské náměstí v Praze strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Po skončení akce se část účastníků pokusila sundat z Národního muzea ukrajinskou vlajku, policie jich 18 zadržela. Server Forum 24 v neděli informoval, že mezi lidmi, kteří se pokusili do budovy dostat, byl i děkan Ševčík.

Děkan Ševčík pro Seznam Zprávy uvedl, že šel náhodou okolo z rodinného setkání, když po něm chtěl pomoc zraněný člověk, kterého měla napadnout policie. Když pak odcházel po schodech, střetl se s policisty. Sundávání vlajky se dle svých slov neúčastnil.

„Vystupování děkana NF je za hranou dlouhodobě a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli si to pan děkan myslí, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci,“ uvedla škola na Twitteru. Rektor VŠE Dvořák se v pondělí s Ševčíkem sejde, škola poté vydá prohlášení s dalšími kroky.

Případná možnost odvolání děkana rektorem je podle mluvčí VŠE Věry Koukalové kvůli vysokoškolskému zákonu problematická. „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla mluvčí. Případné odvolání děkana rektorem by podle mluvčí bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při. „Takže řešíme nějaké jiné cesty,“ dodala.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Ševčík není jedinou veřejně známou osobou, která kvůli vystupování na protivládní demonstraci čelí kritice. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula kritizoval vystoupení předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka. „Slova o ‚skopčácích‘ nebo výzvy ,když to nejde po dobrým, půjde to po zlým‘ jsou pro mě zcela nepřijatelné,“ uvedl Středula na Twitteru. Dodal, že Dufek nemá s ČMKOS nic společného.

ČMKOS je největší odborovou centrálou v Česku, která sdružuje 31 odborových svazů. Asociace samostatných odborů je se zhruba 200 tisíci členů druhá největší. Spolu s ČMKOS zastupuje ASO odbory v Radě hospodářské a sociální dohody, známé jako tripartita.

Reklama

Výběr článků

Načítám