Hlavní obsah

ČR neudělí víza Rusům prchajícím před mobilizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika nevydá humanitární víza Rusům, kteří po vyhlášení částečné mobilizace prezidentem Vladimirem Putinem začali prchat ze své vlasti. Novinkám to ve čtvrtek potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Milan Malíček, Právo

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Rozumím, že Rusové prchají před čím dál zoufalejšími rozhodnutími Putina. Ale ti, kteří ze země utíkají proto, že nechtějí plnit povinnost uloženou jejich vlastním státem, nesplňují podmínky pro udělení humanitárního víza,“ uvedl Lipavský na dotaz Novinek.

ČR se tak zařadí například po bok Lotyšska, které o podobném kroku informovalo už ve středu.

Lotyšsko nevydá víza Rusům, kteří utečou před mobilizací

Válka na Ukrajině

Jste disident? Dokažte to! V Pobaltí začal platit zákaz vstupu ruským turistům

Válka na Ukrajině

Rusové o útěku ze své domoviny uvažují od úterý. Napověděla to data vyhledávače Google. „Vyhledávání útěku ze země se stalo v Rusku velmi populární poté, co Kreml a jeho zástupci oznámili plány na anexi okupovaných území na Ukrajině,“ informoval deník Kyiv Independent.

Po středečním oznámení mobilizace byly rychle vyprodány lety z Ruska do Gruzie, Arménie, Ázerbájdžánu, Kazachstánu či Uzbekistánu.

Na Ukrajinu má podle dekretu vydaného Kremlem narukovat až 300 tisíc rezervistů. Tomuto kritériu vyhovuje až 25 milionů Rusů a nikdo z nich neví, zda volba padne právě na něj.

Mluvčí Evropské komise ve čtvrtek dodala, že rozhodnutí, zda na svá území vpustí státy lidi prchající z Ruska, záleží čistě na členských zemích. Zástupci států evropského bloku podle Komise v současnosti debatují o tom, jak na novou situaci zareagovat, a měli by zaujmout společnou pozici.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby ČR nevydávala víza Rusům, kteří utíkají před mobilizací?
Ano
76,1 %
Ne
23,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9610 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám