Hlavní obsah

Chovanec nese na vládu vysvětlení sporné reformy policie

Novinky, zpe
Praha

Chystanou reorganizací policie se bude na pondělním jednání zabývat kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má své kolegy seznámit s informacemi ohledně vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu. V rámci reformy, která rozhádala vládní koalici, se mají sloučit dva elitní policejní útvary - protimafiánský a protikorupční.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku

Článek

V materiálu, který Chovanec přinesl do Strakovy akademie, má být vysvětleno, proč ke změnám dochází a jaké budou mít přínosy. Členům vlády by měl také popsat, jak bude reorganizace probíhat a jaký je aktuální stav. [celá zpráva]

Proti reformě bojuje hlavně hnutí ANO vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Šéf spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) při příchodu na jednání vlády uvedl, že od materiálu nic moc nečeká.

„Zajímá mě, jestli někdo už začíná tušit, jak má ta reorganizace vypadat,“ podotkl. Dodal, že pokud nebudou informace od Chovance dostačující, reforma by se měla odložit.

Šlachta nemohl promluvit

Kvůli situaci v policii se minulý týden sešel sněmovní bezpečnostní výbor. Měl na něm vystoupit šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, který kvůli změnám rezignoval.

Promluvit měl i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, který obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací”. Poslanci si ale nakonec neodhlasovali program jednání, takže policisté odešli, aniž by cokoli řekli. [celá zpráva]

Některé parlamentní strany, například ČSSD či TOP 09, proto chtějí navrhnout, aby vznikla sněmovní vyšetřovací komise. Na ní by eventuálně mohli Šlachta s Komárkem vystoupit. [celá zpráva]

Pelikán však v pondělí řekl, že neví, proč by měla komise vzniknout. „Moc nechápu, k čemu má být vyšetřovací komise. Přiznává se tím, že je co vyšetřovat? Připadá mi to zvláštní,“ řekl novinářům.

Důstojníci by podle něj měli být vyslyšeni na výboru nebo na zvláštním jednání Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám