Hlavní obsah

Chládkova nástupce oznámí Sobotka v pátek

Právo, Novinky, kab, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jméno nového ministra školství, který nahradí Marcela Chládka, oznámí premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) v pátek. V úterý hodlá ministerský předseda jednat s potenciálními kandidáty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem

Článek

Sobotka v úterý ráno o situaci v resortu hovořil s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. Právě ten po schůzce potvrdil páteční termín oznámení nového ministra.

V odpoledních hodinách má pak Sobotka schůzku i se svým poradcem, prorektorem Karlovy univerzity Stanislavem Štechem. „Pozvání jsem dostal od kabinetu premiéra. Co přesně budeme na schůzce řešit, nevím,“ řekl Právu Štech, o němž se hovoří jako o jednom z adeptů na křeslo ministra.

Ze všech lidí, o kterých se spekuluje, že by mohli končícího ministra Chládka nahradit, jediný Štech schůzku s premiérem potvrdil.

Sobotka však již dříve prohlásil, že kandidátů na ministra má více. V médiích se spekuluje o poslankyni Vlastě Bohdalové, senátorce Evě Sykové a bývalé místopředsedkyni strany Aleně Gajdůškové. Ta se ke zprávám staví skepticky. „Jsou to skutečně jen spekulace,“ napsala Právu.

Zaorálek mluvil o ženách

Spekuluje se o tom, že Chládka v čele resortu nahradí žena. Ukazují na to i slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který se zřejmě prořekl. Na konferenci o OSN hovořil před premiérem o postavení žen ve světě. Když se Sobotka zvedl, aby kvůli nabitému programu konferenci opustil, Zaorálek mu popřál hodně štěstí při těžkých rozhodnutích, která jej dnes čekají.

„Což souvisí s postavením žen ve vládě. Ale to už jsem řekl asi příliš,“ zarazil se Zaorálek.

Akademiky zajímá sestavení rozpočtu

Výběr nového ministra bedlivě sleduje také akademická obec. Podle rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy bude hlavním úkolem nového ministra hlavně příprava rozpočtu na příští rok.

Kdo by byl pro akademiky ideálním kandidátem, Zima pouze naznačil. „Z mých úst to bude znít jako silný lobbistický tlak, ale samozřejmě Standu Štecha znám 12 až 15 let, byl by to ideální stav,“ uvedl s tím, že dobré vztahy má i s Gajdůškovou nebo Sykovou.

Zeman nemá na výběr

Otazníky pak visí také nad tím, jak dopadne schůzka Chládka s prezidentem Milošem Zemanem. V soc. dem. totiž panuje obava, zda Chládka na návrh premiéra odvolá. Zeman už se jednou zdráhal vyslyšet rezignaci bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Nakonec demisi Válkové přijal, ale až poté, co jej novináři zachytili, jak říká, že se Válková „podělala, i když jí podával pomocnou ruku“.

V ústavě není žádný prostor pro nepřijetí návrhu na odvolání
ústavní právník Jan Kysela

Zeman tehdy řekl, že odmítnout demisi mohl. „Protože odmítnout demisi, kterou podá ministr, ne demisi, kterou odvoláváš, ale kterou podá ministr, můžu odmítnout. Mohl jsem tím demonstrovat svoji sílu a ona se vzdala,“ řekl v únoru šéfovi zahraničního odboru Hynku Kmoníčkovi v hovoru, který omylem nahráli novináři.

Ústavní právník Jan Kysela se však domnívá, že Zeman nemá jinou možnost, než návrh na odvolání přijmout a Chládka odvolat. „Není možné návrh nevyslyšet, pakliže se pohybujeme ve sféře práva. V ústavě není žádný prostor pro nepřijetí návrhu na odvolání. Teoreticky je tam prostor časový, ale ten by měl být minimální. Prezident dostane návrh na odvolání a má mu vyhovět,“ vysvětlil Právu.

Hlava státu prý má možnost ptát se premiéra, jak si představuje další správu resortu. Na to však podle Kysely Sobotka již odpověděl. „Předseda vlády dal najevo, že vedení resortu pověří paní Marksovou a dal najevo, že chce vybrat nového ministra v krátké době. Takže by odvolání nemělo nic zdržovat,“ uzavřel.

Chládka premiér odvolal minulý týden v souvislosti s informacemi o údajné šikaně zaměstnanců ministerstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Chládek si za to může sám, zní z ČSSD

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek oznámil, že odvolává ministra školství Marcela Chládka. Lidé z ČSSD se shodují, že hlavním strůjcem vlastního pádu je...

Výběr článků

Načítám