Hlavní obsah

Česko Vysokým Tatrám nabídlo 50 hasičů a milióny korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v osobním telegramu svému slovenskému protějšku Ivanu Gašparovičovi ujistil, že ČR je připravena Slovensku pomoci při odstraňování následků ničivé vichřice ve Vysokých Tatrách. Podle informací Ministerstva zahraničních věcí ČR obsahuje aktuální nabídka vyslání 50 příslušníků Hasičského záchranného sboru s technikou. První milióny se začínají scházet na sbírkových kontech.

Foto: www.fmnakole.cz

Frýdek-Místek v sobotu zahájí cyklistickou sezónu na březích přehrady Olešná

Článek

Hasiči by mohli na Slovensku působit čtyři týdny a pomáhat při odstraňování nejvážnějších škod. "Možné jsou i další formy pomoci, podle potřeb slovenské strany," informuje ministerstvo na svých internetových stránkách. Na obnově Vysokých Tater se mohou podílet i jednotlivci přispěním na některé ze sbírkových kont, která byla v ČR a SR zřízena.

Jedním z nich je i konto u banky ČSOB, která zřídila korunový účet města Vysoké Tatry. "Prostředky zaslané na bankovní účet budou bez průtahů převáděny k čerpání na příslušnou pobočku ČSOB na Slovensku," informoval Novinky výkonný ředitel Komunikace a vztahů k investorům ČSOB Milan Tománek s tím, že ČSOB na účet složila půl miliónu korun. Podle primátora města Vysoké Tatry Jána Mokoša se Češi o možnost pomoci průběžně zajímají.

Obrovský zájem Čechů o obnovu vichřicí zničených Vysokých Tater hlásí i ekologové. Za 24 hodin od chvíle, kdy ekologická Nadace Partnerství v pondělí vyhlásila sbírku na výsadbu stromů ve slovenských velehorách, věnovali Češi milión korun. "Za tuto částku lze vysázet 10 000 nových stromů. Takový zájem jsme ani ve snu nečekali," řekl ČTK ředitel brněnské nadace Miroslav Kundrata.

Pomohou i kraje a města

Především finanční pomoc poskytnou i kraje a města. O pomoci ve výši pěti miliónů korun, které daruje Praha městu Vysoké Tatry, v úterý rozhodli radní. Středočeský kraj okamžitě uvolnil 100 tisíc korun a přislíbil i technickou podporu. Pomoc již městu Vysoké Tatry poskytly Pardubice. A konkrétních typech podpory bude v nejbližších dnech jednat Asociace krajů České republiky, informovala ČTK.

Konta pomoci

  • Sbírková konta v ČR

Konto Sdružení České katolické charity

č. 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1, variabilní symbol 1631

Konto Nadace Člověk a krajina

č. 1468422/0800

Banka ČSOB

č. 193968930/0300

Dárcovská SMS

SMS na číslo 87777 s textem DMS TATRY (cena 1 SMS 30 Kč)

  • Sbírková konta v SR

Banka Dexia

č. 1670490007/5600

Vášnivým lyžařem a obdivovatelem slovenských velehor je i český prezident Václav Klaus, který v osobním dopise ujistil prezidenta SR Ivana Gašparoviče a připravenosti České republiky pomoci. "Ujišťuji vás, že tuto tragédii prožíváme společně s vámi, protože Tatry jsou pro mne a pro občany celé České republiky stejně drahé jako pro vás," píše v telegramu Klaus.

Reklama

Související články

Miliardovou kalamitu v Tatrách odstraní armáda

Až sto let potrvá, než budou Vysoké Tatry jako před víkendovou větrnou smrští. Uvedli to v pondělí odborníci. Údajně jde o největší katastrofu na Slovensku...

OBRAZEM: měsíční krajina v Tatrách

Stovky lidí likvidují ve Vysokých Tatrách následky řádění vichřice. Vláda škody na porostu vyčíslila na miliardy korun. Pojišťovny odhadují škody na majetku...

Výběr článků

Načítám