Hlavní obsah

Brožová vzdala kandidaturu do Sněmovny

Aktualizováno

Herečka Kateřina Brožová v pátek oznámila, že se vzdala kandidatury do Poslanecké sněmovny za ČSSD. Zdůvodnila to nemožností sloučit případnou práci ve Sněmovně se svými profesionálními závazky v divadle a jinde.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Herečka a zpěvačka Kateřina Brožová před zahájením okresní konference ČSSD v Teplicích

Článek

K rozhodnutí dospěla po dlouhém zvažování, uvedla s tím, že si váží si nabídky, kterou jí ČSSD učinila.

Okresní jedničkou na Teplicku zvolili Brožovou místní sociální demokraté v úterý. Dvojkou měl být hokejista Jiří Šlégr, který se nyní stal lídrem kandidátky.

Paroubek: Tlak médií byl hysterický

Nominaci Brožové přes výhrady některých spolustraníků prosazoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Je to její osobní rozhodnutí, ...jsem pochopitelně zklamán, že nebude kandidovat,“ řekl Paroubek. Tlak médií byl podle něj někdy neslýchaný, ba hysterický. "Média a část politické scény chtějí ČSSD prezentovat jako stranu, která není otevřená úspěšným lidem,“ poznamenal Paroubek.

Brožová podle něj přislíbila spolupráci při kampani. "Jednou v budoucnu není vyloučeno její přímé zapojení do politiky, o politiku se zajímá, je na naší straně, souhlasí s naším programem,“ poznamenal Paroubek.

"Její rozhodnutí vnímám jako lidské a profesionální, respektuji ho a uvedeným důvodům rozumím," řekl Novinkám předseda ústecké ČSSD Petr Benda.

Nominace Brožové měla řadu odpůrců

Ne všem členům teplické ČSSD se nominace líbila. Oponenti nominací Brožové a Šlégra vyjadřovali nespokojenost hlavně s tím, že ani jeden není členem ČSSD a v teplickém okrese nežijí. Brožová kandidaturou odsunula na nižší místo na kandidátce předsedu teplické ČSSD a současného poslance Vlastimila Aubrechta.

"Dozvěděl jsem se to z internetu. Jestli to je tak, že si udělala rozvahu, co by musela udělat, jak by jí to vzalo čas, tak to klobouk dolů," řekl v pátek Právu teplický poslanec Aubrecht v reakci na odstoupení Brožové.

"Spíše mi vadí, že jí to někdo nevysvětlil, před tím, než ji do toho uvrtal,“ dodal Aubrecht. Na dotaz Práva, co pro něj znamená její odstoupení, řekl: "Pro mě prakticky nic, jestli to nebyl ten důvod, aby se za ní vyvezli lidé, kteří by se normálně se nemohli vyvézt nikam. Musím si to ještě vyhodnotit“. 

"Má lepší podporu a popularitu než naprostá většina tamních politiků bez rozdílu politických stran," prohlásil dříve Paroubek na jednom z předvolebních mítinků. Brožová už před tím nezískala nominaci v Lounech.

Foldyna: Je to lidský krok

"Je to lidský krok, není to žádná její prohra. Myslím, že ona v této chvíli některým bulvárním novinářům ukázala, že má lidské vlastnosti, které jí byly upírány. Beru to jako pozitivní záležitost také ve vztahu k dalšímu vývoji v politice a na kandidátce, ve směru k volbám,“ sdělil Právu děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Ten přitom Brožové poslal před třemi dny dopis. "Uvedl jsem v něm, že jsme ve zmítaném regionu, kde bude vysoká nezaměstnanost, sociální nejistoty, vzrůstající extremismus. A v něm by kandidovala herečka z Prahy. Považuji to za nešťastné řešení. Uvedl jsem, že by si tuto otázku měla položit. Končil jsem slovy: i nadále váš ctitel Jaroslav Foldyna,“ sdělil.

Foldyna je pokládán za kritika poměrů v ČSSD. Po krajských volbách ho spolustraníci vyšachovali z pozice hejtmana Ústeckého kraje. 

Reklama

Související články

Herečka Brožová nedostala nominaci do Sněmovny

Herečka Kateřina Brožová ve středu nezískala nominaci na kandidátku ČSSD pro předčasné volby do Sněmovny. Ačkoliv se ještě nedávno hovořilo o tom, že Brožovou...

Výběr článků

Načítám