Hlavní obsah

Bradáčová se stala vrchní státní zástupkyní

Právo, Novinky, jfk, val, jov,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pondělí rozhodl o tom, že se Lenka Bradáčová stane pražskou vrchní státní zástupkyní. Potvrdil tak návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Pavel Blažek jmenuje novou vrchní státní zástupkyni Lenku BradáčovouVideo: Novinky

 
Článek

Ministr k tomuto rozhodnutí dospěl na základě rozhovorů s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a samotnou Bradáčovou. Jmenovací dekret jí bude předán v pondělí ve 14:30.

Otázka jmenování Bradáčové se stala klíčovou v případu odvolání ministra Jiřího Pospíšila. Podle některých přišel Pospíšil o vládní post právě kvůli tomu, že podporoval Zemanův návrh na jmenování Bradáčové. TOP 09 pak apelovala na Pavla Blažka, aby posvětil Zemanův návrh, čímž dokáže, že odvolání jeho předchůdce nebylo účelové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Blažek na pondělní tiskové konferenci popřel, že by důvodem Pospíšilova odchodu byl zájem nejmenovat Bradáčovou.

Pavel Blažek se v minulých dnech opakovaně sešel se Zemanem i Bradáčovou. Při poslední, páteční schůzce s nejvyšším státním zástupcem Blažek uvedl, že chápe, že se někdo může nástupu Bradáčové obávat.

Podezření na manipulaci s dokumentem

Ministr podle svých slov zvažoval při rozhodování zejména to, zda návrh Pavla Zemana splňuje veškeré náležitosti. „Došlo ale k věci, která není zatím známá,“ podotkl Blažek s tím, že v souvislosti s návrhem existuje podezření ze spáchání trestného činu.

Návrh Pavla Zemana na jmenování Bradáčové byl podle něj vyhotoven 21. června. Ještě ten samý den večer ho převzal nyní už bývalý náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer.

Foto: repro Novinky

Návrh na jmenování Lenky Bradáčové

Když o pět dní později premiér odvolal ministra Jiřího Pospíšila, návrh nebyl ještě na ministerstvu spravedlnosti evidován. Nacházel se zapečetěný v trezoru, odkud se dostal až 3. července, kdy dostal spisovou značku.

Podle Blažka proto existuje podezření, že dokument byl antedatován za účelem kompromitace premiéra Petra Nečase. Blažek odmítl sdělit, kdo je oním úředníkem, který dokument převzal. Podle informací Práva je jím právě bývalý náměstek ministra Filip Melzer. Ten převzetí dokumentu Právu potvrdil.

Pospíšil o dokumentu věděl

Podle zjištění Práva Pospíšil plně podporuje Melzerovu verzi. Potvrdil, že o návrhu celou dobu věděl. 21. června ho Melzer informoval, že návrh Zemana přišel.

Bývalý ministr spravedlnosti už dopředu deklaroval ochotu návrhu Zemana vyhovět. Nemůže však říci, zda Nečas věděl, že návrh na ministerstvu fyzicky leží.

Pospíšila podle jeho slov mrzí, že se řeší formální náležitosti, zatímco jeho osobně těší, že vrchní státní zastupitelství má v čele Lenku Bradáčovou. "Doufám, že bude pokračovat v reformách, které jsme s Pavlem Zemanem zahájili," řekl Právu.

Rozhodnutí ministra respektuji, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas uvedl, že respektuje rozhodnutí ministra spravedlnosti. "Jmenování vrchního státního zástupce je plně v kompetenci ministra spravedlnosti Pavla Blažka a já jeho rozhodnutí respektuji," řekl předseda vlády.

Stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier označil za klíčové, že Bradáčová byla jmenována. „Považuji za podstatné, že došlo ke jmenování vrchní státní zástupkyně,“ komentoval Dienstbier pro Novinky Blažkův krok. Jmenování Bradáčové prý zklidní situaci v soustavě státního zastupitelství a rozběhne vyšetřování závažných kauz.

Šéf poslaneckého klubu ODS ke jmenování vrchní státní zástupkyněVideo: Pavel Karban, Právo

„Jmenováním Lenky Bradáčové mohou skončit spekulace o odvolání ministra Pospíšila a hlavně se stabilizuje situace na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Rozhodnutí ministra Blažka vítám. Teď ještě zbývá dotáhnout do konce nový zákon o státním zastupitelství. To považuji za ještě důležitější než personální otázky,“ glosovala událost Karolína Peake (LIDEM).

Lenka Bradáčová

Bradáčová se narodila 1. března 1973 v Roudnici nad Labem. Mezi nejlepšími absolvovala Právnickou fakultu Karlovy univerzity. V roce 2001 byla jmenována státní zástupkyní v Litoměřicích. O dva roky později se stala náměstkyní krajského státního zástupce v Ústí nad Labem.

Bradáčová je prezidentkou Unie státních zástupců ČR. Do povědomí se dostala hlavně v první polovině roku 2012 v souvislosti se zatčením Davida Ratha. Dozorovala ale také například kauzu mačetového útoku v Novém Boru nebo případ privatizace Mostecké uhelné.

Kvůli svému obrazu rázné, neústupné, ambiciózní a tvrdé advokátky si vysloužila přezdívku Cattani v sukních.  

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se kvůli jmenování Bradáčové pustil do opozice i svého koaličního partnera TOP 09. Podle něj se definitivně potvrdilo, že návrh na její jmenování nestál za odvoláním Jiřího Pospíšila, jak o tom někteří spekulovali. "Někdo jen této situace účelově zneužil k rozpoutání hysterické kampaně proti premiérovi. Za nos by se měly chytit zejména ČSSD a TOP 09, které otázku jmenování paní Bradáčové nepřijatelně zpolitizovaly, aby odvedly pozornost od vlastních vážných problémů," řekl Stanjura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám