Hlavní obsah

Boj o ostravské Přednádraží pokračuje. Obvod chce domy koupit v dražbě

Právo, den

Radní centrálního ostravského obvodu se rozhodli zapojit do dražby o zchátralé nemovitosti ghetta Přednádraží. Ta se má podle Exekutorské komory ČR konat 30 září. Radnice proto v úterý požádala o schůzku ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto po pár dnech rabování skončila koupelna v jednom z opravených bytů v ostravském Přednádraží.

Článek

„Na schůzce by se probrala možnost účasti města na dražbě lokality Přednádraží,“ uvedla Jana Pondělíčková, mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu, kde se domy v ulici Přednádraží nacházejí.

„Tato oblast je vnímána jako sociálně vyloučená lokalita, radnici proto není lhostejný její další osud po dražbě,“ upozornila mluvčí obvodu s tím, že žádný konkrétní záměr využití této lokality obvod zatím nemá. „Nechceme ale, aby zde vznikly další ubytovny, případně nové ghetto. Proto chceme jednat s městem o možnostech odkoupení daných nemovitostí,“ shrnula Pondělíčková.

Dražba začíná na miliónu korun

Elektronická dražba pozemků v ostravském ghettu Přednádraží, z něhož se během uplynulého roku muselo vystěhovat zhruba 200 lidí, vypukne 30. září ve 13:00. Nejnižší podání bylo stanoveno na 1,048 miliónu korun. Dražbu exekutorská komora nařídila kvůli dluhům společnosti Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila. Ten je však připravený dražbě i zabránit.

Roztočil ČTK řekl, že všechny strany vždy tvrdily, že o nemovitosti zájem nemají a nikdy mít nebudou. „Od začátku jsem upozorňoval na to, že se mi zdá postup všech dotčených úřadů naprosto nestandardní, a že celou dobu sledují snahu o likvidaci lokality,“ uvedl Roztočil, který se domnívá, že jeho firma se v problémech ocitla právě kvůli postupu úřadů. „Jestli teď drze uvažují o tom, že se přihlásí do dražby, tak to víceméně pokládám za skandální,“ doplnil Roztočil, který doufá, že se mu podaří dražbu odvrátit a znovu v lokalitě zavést sociální bydlení.

Podle Centrální evidence exekucí jsou proti společnosti Domy Přednádraží vedeny celkem tři exekuce. Je tedy možné, že výtěžek dražby bude rozdělen mezi více věřitelů. Své pohledávky mohou věřitelé podle mluvčí exekutorské komory Petry Báčové přihlásit do 27. září.

Poslední rodina odešla v červenci

Boj o problematickou ostravskou lokalitu trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že se obyvatelé ghetta musí vystěhovat. Zdůvodnil to tím, že domy jsou nebezpečné. Problém byl v lokalitě i s nefunkční kanalizací, která postrádala majitele. Podle města Ostravy se o její opravu měl postarat majitel domů, Roztočil však s tímto tvrzením nesouhlasí a naopak říká, že se o rekonstrukci mělo postarat město. O majiteli měl rozhodnout soud, město však stáhlo žalobu na určení vlastnictví kanalizace.

Lidé z Přednádraží se kvůli nařízenému vystěhování vloni vzbouřili a s pomocí neziskových organizací začali o lokalitu bojovat. Vzdali se teprve letos v červenci, kdy Přednádraží opustila poslední rodina. Poté se na domy zaměřili zloději kovů, kteří odmontovali vše, co mohli zpeněžit. O osudu Přednádraží by mělo být snad jasno do konce září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám