Hlavní obsah

Bin Ládin je mediální fikce, tvrdí Klausův vicekancléř Hájek

– Praha

Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek zpochybnil oficiální verzi úmrtí Usámy bin Ládina. Bin Ládinův život i jeho úmrtí jsou podle Hájka pouze mediální fikcí. Vicekancléř, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

Článek

"Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme," řekl serveru Parlamentní listy.cz Hájek. "Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal Hájek serveru.

Usámu bin Ládina zlikvidovaly americké speciální síly v pákistánském městě Abbottábád. Úspěch přísně utajované operace oznámil v noci na dnešek prezident USA Barack Obama, který ji 29. dubna povolil. Washington zabil muže označovaného za organizátora útoků proti Spojeným státům 11. září 2001 po skoro deseti letech. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

Hájek oficiální názor americké vlády nesdílí. "Jedenácté září v New York City se tak, jak nám, bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo," napsal už dříve ve své knize. Obraz prezentovaný vládou USA je podle něj pouhá mediální manipulace.

Zástupce prezidentovy kancléře zpochybnil oficiální verzi událostí z 11. září 2001 ve své knize Smrt ve středu, která vyšla v roce 2009. "Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval," napsal v publikaci. "Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA," uvádí Hájek na jiném místě knihy.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Při útocích v září 2001 unesli islámští radikálové čtyři plně obsazená dopravní letadla. Dvěma letícími stroji narazili do budov Světového obchodního centra v New Yorku a jedním do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrté letadlo k cíli nedoletělo, protože se zřítilo poté, co se část cestujících postavila teroristům na odpor. Útoky si vyžádaly několik tisíc obětí.

Hájek na sebe upozornil některými kontroverzními výroky již několikrát. Média psala mimo jiné o tom, že odmítl darwinismus s tím, že "on z opice nepochází". Ve své knize označuje exprezidenta Václava Havla za "radikálního neomarxistu" a zapřisáhlého levičáka. Revoluční události ze 17. listopadu 1989 zase zhodnotil jako "vcelku bezvýznamný incident".

Reklama

Související témata:

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Testy DNA bin Ládinovu smrt dosud nepotvrdily

Totožnost zabitého teroristy a šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina prozatím potvrdilo pouze porovnání obličejových rysů s fotografií. Během pondělí se objevila...

Výběr článků

Načítám