Hlavní obsah

Benešová ve vedení ČSSD skončila, místopředsedkyní zvolili Gajdůškovou

Právo, Novinky, ČTK, jov, plk
Ostrava
Aktualizováno

Místopředsedkyní ČSSD byla v sobotu na stranickém sjezdu v Ostravě zvolena senátorka Alena Gajdůšková. Získala 292 z 570 platných hlasů, tedy přesně potřebný počet ke zvolení. V opakované volbě porazila dosavadní místopředsedkyni Marii Benešovou, které dalo hlas 256 delegátů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Alena Gajdůšková se stala novou místopředsedkyní ČSSD, ve volbě na sjezdu v Ostravě porazila Marii Benešovou.

Článek

Gajdůšková po zvolení připustila, že ji někteří delegáti vnímali jako náhradu za Jiřího Dienstbiera, který z vedení ČSSD vypadl v pátek. „Tak to může být také vnímáno,“ řekla.

Nová místopředsedkyně se domnívá, že může oslovit Dienstbierovy voliče.

„Pan Dienstbier oslovuje velkou, zajímavou skupinu voličů, ale já si troufnu říct, že je dokážu oslovit podobně,“ uvedla.

Dienstbierovi podle Gajdůškové ublížilo chování při prezidentské volbě vůči Miloši Zemanovi. „Lidé očekávali, že bude trošku klidnější do té druhé volby,“ poznamenala.

Noční volba nerozhodla

ČSSD má ve stanovách vyhrazené jedno místopředsednické křeslo pro ženu. Výběr dámy, která post obsadí, si delegáti v sobotu sjezdu zopakovali, v noci se v první volbě nepodařilo ani jednu z kandidátek zvolit. V noční volbě přitom byla Benešová o několik hlasů úspěšnější. Před druhou volbou se spekulovalo o nominaci některé třetí členky strany jako kompromisní kandidátky, to se však nakonec nestalo.

Gajdůšková v krátkém vystoupení před tím, než sociální demokraté odešli hlasovat, prohlásila, že celý život bojovala za hodnoty jako svoboda, solidarita a spravedlnost.

V pátek odpoledne a večer už strana rozhodla o podobě většiny svého vedení, když posty hladce obhájili předseda Bohuslav Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek. Řadovými místopředsedy se opět stali Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a nově plzeňský hejtman Milan Chovanec. Vypadl naopak prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Sjezd volil místopředsedkyni ČSSD souběžně se sledovaným vystoupením slovenského premiéra Roberta Fica.

Reklama

Související články

Zeman dojal sociální demokraty k slzám

Prezident Miloš Zeman svým pátečním projevem na sjezdu ČSSD rozbouřil hladinu emocí v jednacím sále. Odměnou mu byl nejen bouřlivý aplaus ve stoje, ale také...

Výběr článků

Načítám