Hlavní obsah

Babišovy kontrolní zprávy obsahují jiná čísla než jeho majetková přiznání

Zprávy auditorů, které si ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš nechal vypracovat v souvislosti s pochybnostmi o tom, zda měl dostatek prostředků na nákup dluhopisů Agrofertu, nekorespondují s majetkovými přiznáními, která šéf státní kasy předkládá do Sněmovny. V úterý na to upozornil Český rozhlas. Podle Babiše však auditoři prověřovali pouze některé položky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

Jak stanice upozornila, podle zpráv auditorů, která není auditem podle mezinárodních standardů, ale spíše kontrolní zprávou, Babišův příjem v roce 2014 dosáhl 175 miliónů korun. Podle majetkového přiznání ve Sněmovně to bylo 201 miliónů korun. [celá zpráva]

Babiš v rozdílných číslech problém nevidí a tvrdí, že auditoři nezkoumali veškeré transakce, ale zaměřili se pouze na nejvyšší příjmy, které samy o sobě mají dokladovat, že měl dostatek financí na nákup dluhopisů.

„Smyslem auditu bylo ukázat, že jsem dosáhl příjmů, které významně převyšovaly částku na pořízení dluhopisů,“ popsal ministr.

Zprávy EY a PWC konstatovaly, že Babiš měl v letech 1996 až 2015 zdanitelné příjmy 1,861 miliardy korun, po zdanění si tak vydělal 1,504 miliardy, což mu stačilo na nákup dluhopisů. [celá zpráva]

Jelikož jejich úrok nepodléhá zdanění, měl z nich Babiš v minulých letech výnosy v řádu desítek miliónů korun.

Dluhopisy řešila v pondělí na svém jednání i koaliční rada. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám