Hlavní obsah

Babiš: Pěstovat doma konopí? To není dobrý nápad, děti by měly pokušení

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snahu Pirátů, kteří chtějí uzákonit, aby si každý mohl doma vypěstovat pět rostlin konopí, zkritizoval ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to není dobrý nápad, protože by děti byly v pokušení.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Aby to měl každý doma, to není dobrý nápad. Nechceme, aby naše děti měly takové pokušení,“ prohlásil Babiš. Návrh Pirátů, kteří chtějí zlegalizovat pěstování pěti rostlin konopí, podepsalo téměř 40 poslanců napříč spektrem, mezi nimi i dva poslanci ANO.

„Nejsem schopen reagovat za celé hnutí, vím, že naši dva poslanci to podepsali, bude o tom debata,“ řekl Babiš.

Zároveň podpořil pěstování konopí pro léčebné účely. „Znám rodiče, kteří mají nemocné děti, třeba s roztroušenou sklerózou, a nic jim nepomáhalo. Rodič udělá vše, aby zachránil své dítě, takže to pěstují nelegálně,“ popsal Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) prý připraví komplexní novelu, která by takovým rodičům pomohla.

Alkohol větší riziko než konopí?

Pirátský návrh by uzákonil, že by si každý dospělý člověk mohl vypěstovat a sklidit až pět rostlin konopí bez jakéhokoliv trestního postihu. Podle návrhu by pěstitel mohl doma mít až 1250 gramů sušených květů vypěstovaného konopí. Mimo bydliště by lidé mohli u sebe mít 30 gramů konopí.

Piráti tvrdí, že konopí je méně nebezpečné než alkohol a tabák a ilegální status konopí je z hlediska drogové problematiky neospravedlnitelný. Argumentují také tím, že konopí pomáhá při léčení nemocí, ale pro lidi je složité ho legálně dostat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám