Hlavní obsah

Babiš ml. na D1 tvrdil, že má bombu a je George Clooney, píše se v dokumentu

Usnesení Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, které bylo zveřejněno na základě zákona o přístupu k informacím, popisuje okolnosti incidentu premiérova syna Andreje Babiše mladšího na dálnici D1 v červenci 2015, který stál na počátku současné kauzy jeho údajného zavlečení na Krym. Podle dokumentu se Babiš ml. při zadržení choval agresivně a trpěl bludy a halucinacemi.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

Článek

Usnesení soudu získal aktivista Tomáš Pecina, uvedl ve čtvrtek server iRozhlas.cz. „Je tam mnoho nejasností a tento dokument má potenciál určité nejasnosti osvětlit, případně potvrdit to, co tvrdí jedna či druhá strana,“ vysvětlil serveru Pecina, proč o zveřejnění dokumentu zažádal.

„Byl přivezen spoután na lůžku včetně policejních pout záchrannou službou za asistence policie a dálniční policie poté, co byl nalezen na krajnici dálnice D1, jak tam postával a choval se nepřiměřeně,“ stojí v usnesení soudu, který rozhodl o přípustnosti hospitalizace Babiše ml. ve zdravotnickém zařízení.

„Mluvil střídavě česky, anglicky, slovensky, tvrdil, že má v autě bombu, tvrdil, že je George Clooney, že je Barack Obama apod. Při legitimaci od policie začal být neklidný, agresivní. Při přijímání do psychiatrické nemocnice s ním nebyl žádný smysluplný kontakt, vykřikoval nesmyslná hesla či věty, všemu se bránil,“ píše se v dokumentu.

„Asi to nebude úplná fabulace”

„Ten dokument potvrzuje, že šlo o příznaky velmi nestandardního chování, čili o té duševní nemoci to asi nebude úplná fabulace, úplné účelové tvrzení,“ komentoval vyznění usnesení soudu Pecina s narážkou na nejasnosti panující kolem diagnózy Babiše juniora.

Premiér Babiš trvá na tom, že jeho syn trpí schizofrenií a že na jeho přání byl po incidentu z léčebny v Havlíčkově Brodě následně převezen do Národního ústavu duševního zdraví. Tam se ho ujala lékařka Dita Protopopová, která vypracovala zprávu o jeho zdravotním stavu. Její manžel Petr Protopopov později odjel s Babišem juniorem do Ruska a na Ukrajinu, což premiérův syn před několika dny v rozhovoru s reportéry serveru Seznam Zprávy označil za únos.

Babiš mladší je mezi obviněnými v kauze údajného dotačního podvodu týkajícího se farmy Čapí hnízdo, vyslechnut ale ještě nebyl. Jeho advokáti tvrdí, že jeho zdravotní stav neumožňuje trestní stíhání.

Reklama

Související články

Babiš zrušil koaliční jednání s ČSSD

Vládní ANO a sociální demokracie se měly ve čtvrtek odpoledne potkat na koaličním jednání a řešit sociální věci. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale schůzku zrušil....

Výběr článků

Načítám