Hlavní obsah

Babiš: Budu-li premiérem, tak po čtyřech letech v politice skončím

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Stane-li se šéf hnutí ANO Andrej Babiš po říjnových parlamentních volbách premiérem České republiky, bude to jen na jedno volební období. Pak by chtěl podle svých slov z politiky odejít a věnovat se rodině a podnikání. Babiš to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Pane předsedo, na krku máte trestní stíhání, přesto je ANO favoritem voleb. Kdybyste vyhráli volby, sestavoval byste s takovým cejchem vládu?

Kdybych vyhrál volby a byl pověřen sestavováním vlády, což rozhodně není jisté... Proč bych nesestavoval?

Přispělo by to podle vás k politické kultuře?

Pokud za politickou kulturu považujete to, že policie ovlivňuje volby ať už třeba Kubiceho zprávou, nebo Čapím hnízdem, tak to je na pováženou. Stíhaný byl francouzský prezident Chirac nebo liberecký hejtman Půta.

Zaslouží si Česko trestně stíhaného premiéra?

Česko si v prvé řadě zaslouží dobrého premiéra. Pokud bych tu šanci dostal já, tak vám garantuji, že udělám všechno pro to, abych byl tím nejlepším premiérem. Dám tomu ještě víc, než když jsem byl ministrem financí, který vybral na daních od nástupu do konce letošního září 195 miliard navíc, snížil státní dluh o 73 miliard, loni hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy, za což mě pan Sobotka na příkaz té korupční hydry, která naši zemi dusí už 27 let, vykopl z vlády.

Bude na lidech, jestli mi dají šanci, abych ukázal, že bych uměl řídit vládu jako jeden tým. Čtyři roky. Já v politice nechci být déle, už jsem jí obětoval šest let svého života.

Říkáte, že byste po čtyřech letech premiérování odešel z politiky a už se nevrátil?

Ano, rád bych. Vždyť by mi v té době bylo 67 let. Taky bych chtěl mít chvíli normální život, věnovat se rodině i firmě.

Co když se ocitnete v opozici? Taky byste po čtyřech letech skončil?

Uvidíme. Jen říkám, že pokud bych byl premiér, sestavil vládu, tak bych tam chtěl být čtyři roky, ne déle.

Jenže i v případě, že ANO vyhraje, tak otázka je, jestli vládu sestavíte. S jakou stranou byste nejraději vládl, když řada partají vás už teď odmítá?

To je signál pro občany, aby nám dali co nejvíc hlasů, jestli chtějí, abychom ve vládě byli.

Jenže někteří politici neodmítají ANO, ale vás. Kdybyste byl jedinou překážkou pro vznik vlády vedené ANO, přenechal byste křeslo premiéra někomu jinému?

Myslíte, že bych řídil vládu zezadu jako Kaczyński? Jako Bárta řídil Johna, jako Dalík řídil Topolánka, jako Pokorný řídí Sobotku? Nikoho za sebe opravdu nemám a ani mít nebudu. Především by to ale byl podvod na voličích. Šel jsem do toho naplno. Každý ví, kdo jsem a jaké mám majetky. Nemám co skrývat.

Jestli budu pověřen sestavením vlády, což opravdu není jisté, tak se budu snažit přesvědčit strany, aby do toho s námi šly. Když budu dobrý premiér, tak se na té vlně také svezou. Byl jsem dobrý ministr financí a není důvod, abych nebyl dobrý premiér.

Co to, že si tak fandíte?

To není tak, ale čísla jsou jasná. Ke 30. září byl rozpočet v přebytku 17,5 miliardy, na důchodovém účtu budeme mít příští rok plus osm miliard. To tu ještě nebylo, vždy byl ve ztrátě dvacet čtyřicet miliard.

Teď se chlubíte cizím peřím, na ministerstvu financí už několik měsíců nejste.

Ale to jsou důsledky mé práce a práce mých kolegů. To je lepší výběr daní díky EET, kontrolnímu hlášení a dalším věcem. Prosadil jsem jediný český legislativní návrh v EU, reverse charge. Já mám výsledky a ty si stačí porovnat s výsledky Sobotky a Kalouska.

Kalousek naši zemi zadlužil o 667 miliard a Sobotka o 400 miliard, dohromady tedy udělali dluh za víc než bilión korun. A na rozdíl od nich jsem stát nestál nic, svůj plat jsem dával samoživitelkám, ukázal své daňové přiznání, létal do Bruselu ekonomickou třídou a na ministerstvu zhasínal světla, protože jsem chtěl něco změnit. Jenže ta korupční hydra zařídila mé vykopnutí z vlády.

Dost možná budete muset s tou hydrou po volbách spolupracovat. S jakými stranami byste vytvořil vládu?

Vím, se kterými určitě ne. Určitě ne s komunisty ani se symbolem korupce, jakým je TOP 09. Pokud se do Sněmovny dostanou piráti, klidně bych spolupracoval s nimi, alespoň by dali do kupy IT systémy, aby stát nemusel záviset na IT firmách, a určitě by byli pro digitalizaci státní správy. S tím problém nemám.

Potíž je ale v tom, že ti mladí hoši často netuší, jak věci fungují. Zvenčí toho spousta vypadá možná jednoduše, ale když se ocitnete v té byrokratické mašinérii, tak názor změníte. Oni ale chtějí být v opozici a všechno jen kritizovat.

Šanci uspět má i SPD Tomia Okamury. Je to možný partner do vlády?

Neumím si to představit. Pan Okamura lidem slíbí cokoli, aby měl stranu a dostal příspěvky ze státního rozpočtu. Začínal s Vítem Bártou, z Úsvitu ho vyhodili samotní členové kvůli kšeftům, tak si udělal novou partaj. Bůh ví, kdo za ním stojí tentokrát. Navíc slibuje naprosto nereálné věci.

Tak to vám podle všeho zbývá soc. dem., ODS a lidovci.

Nebo vysoký výsledek.

Sestavil byste menšinovou vládu, například s podporou komunistů?

S komunisty určitě spolupracovat nechceme, navíc máme jiné představy o programu, nejsou tam žádné styčné body. Nedovedu si představit, že by nás podporovali.

A podpora od Okamury?

Určitě ne. Ale hlavně nikde není psáno, že ANO volby vyhraje, takže vaše otázky jsou dost spekulativní.

To uvidíme za necelé dva týdny. Mimochodem, už jste si převzal trestní oznámení kvůli Čapímu hnízdu?

Určitě si ho převezmu, ale nečekejte, že se k tomu budu dál vyjadřovat. O to totiž jde, udržovat tuto deset let starou, absurdní a zpolitizovanou kauzu, o které by nikdo neslyšel, kdybych nebyl v politice, stále naživu a naznačovat, že jsem něco provedl špatně. Neprovedl.

To jen establishment a tradiční politické strany mě chtějí zničit, protože je ohrožuje, že mě nemohou zkorumpovat.

Celá kauza Čapí hnízdo byla připravena jen proto, aby mě a hnutí ANO poškodila před volbami, abych v nich neuspěl a abych lidem nemohl ukázat, že jsem schopen udělat pořádek nejen na ministerstvu financí.

To tvrdíte stále, že se proti vám spikli.

Pane redaktore, všichni rozumní lidé v této zemi musejí vidět, že to je účelová, organizovaná kampaň a že neexistuje důvod, abych byl stíhán. Kolem Čapího hnízda nikdo nikoho nekorumpoval, nikomu nevznikla škoda, areál stojí, slouží veřejnosti, investovalo se do něj dalších 930 miliónů, každý se tam může jít podívat a každý si tam těch 50 miliónů může najít.

To už nejde říct o těch miliardách, které tradiční strany ukradly nebo zašantročily a které nikdo nikdy neuvidí. Možná kdyby všichni polistopadoví politici ukázali majetek a daňové přiznání, tak by byl vidět ten rozdíl, zajímavé by to jistě bylo u takového Topolánka.

Můžete dát ruku do ohně, že všechno bylo s Čapím hnízdem v pořádku?

Samozřejmě. Stát dal 130 firmám s anonymními akciemi 3,4 miliardy dotací, Čapí hnízdo bylo 50 miliónů. Někdo tu žádost přijal, někdo ji poskytl, někdo ji kontroloval, i víckrát. A nikdo nikdy neshledal, že by dotace byla poskytnuta neoprávněně.

Proto jsem založil i web Můj demagog, na kterém vyvracím lži nejen o Čapím hnízdě, ale i ostatní výmysly, které tradiční politici a jejich spříznění novináři o mně šíří. Točí se proti mně filmy, píší knihy, lidem házejí samolepky do schránek, odposlouchávají mě, každou chvíli je na mě podané trestní oznámení. Taková štvanice tady na nikoho ještě nebyla.

Co když se jen policie snaží stíhat podvodníka?

Tak to bych si vyprosil, pane redaktore, nejsem žádný podvodník. Naopak to ten policejní vyšetřovatel je tím, kdo je v celé kauze nedůvěryhodný.

To je člověk, který se podílel na zjevném okradení pana Sitty (v kauze Neograph). To je člověk, který naplánoval žádost o vydání tak, aby to na poslední chvíli Sněmovna stihla, i když moc dobře věděl, že 21. října se pravděpodobně opět stanu poslancem, získám imunitu a celý proces začne od začátku. A je to hlavně člověk, který se neštítí do svého vyšetřování namočit moji rodinu a mé děti.

Budete proti stíhání podávat stížnost?

Ano, protože už jen z té žádosti je evidentní, že to je vyfabulované. Vždyť u jména mé manželky je napsána zkratka „obv.“, tedy obviněná. Jak proboha může být obviněná, když za rok a půl nebyla v kauze na policii vypovídat a ještě ani nedošlo na trestní stíhání? Ten policista má ale dopředu o vině a nevině jasno.

Jak jste podotkl, žádost o trestní stíhání budete mít na krku i v nové Sněmovně. Požádáte znovu o své vydání?

Doufám, že než to nastane, bude případ zastaven, protože není důvod stíhat ani mě, ani moji rodinu. Věřím, že tu jsou objektivní orgány v trestním řízení, a jelikož je to celé vyfabulované a vymyšlené, tak to přece musí dopadnout tak, že se ukáže, že jsme nevinní.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem najdete v sobotním vydání deníku Právo.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že pokud bude premiérem, tak po čtyřech letech skončí v politice?
Ano
39,2 %
Ne
60,8 %
Celkem hlasovalo 9867 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám